Банкеръ Daily

Новини

Износът за полугодието е за 9.2 млрд. лева

С 5.3% се е увеличил износът на България за трети страни в периода януари ndash; юли спрямо съответния период на предходната година и е в размер на 9.2 млрд. лева Това съобщи Националният статистически институт. Основните търговски партньори на България са Турция, Китай, Русия, Сърбия и БЮР Македония, които формират 46.8% от износа за трети страни. Значително нараства износът за Обединените арабски емирства, Израел, Сирия, Китай и Канада, докато най-голям спад е отчетен при износа за Сингапур, Иран, Индия и Хърватия.


През юли 2012 г. износът за трети страни се увеличава с 1.9% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 1.4 млрд. лева.


Вносът на България от трети страни за първите седем месеца на 2012 г. се увеличава с 12.9% спрямо съответния период на предходната година и е на стойност 11.9 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям ръст бележи вносът от Босна и Херцеговина, Перу и Бразилия, а най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Израел и Казахстан.


През юли 2012 г. вносът на България от трети страни нараства с 11.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.7 млрд. лева.


Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - юли 2012 г. е отрицателно и е на стойност 2 651.3 млн. лева (табл. 1 от приложението). По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 2 117.4 млн. лева.


През юли 2012 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и е в размер на 278.3 млн. лева.


При износа на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите седем месеца на 2012 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст е отбелязан в секторите bdquo;Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюнrdquo;, bdquo;Храни и живи животниrdquo; и bdquo;Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произходrdquo;. Спад се наблюдава при износа от секторите bdquo;Артикули, класифицирани главно според вида на материалаrdquo;, bdquo;Машини, оборудване и превозни средстваrdquo; и bdquo;Разнообразни готови продукти, н.дrdquo;.


При вноса от трети страни най-голям ръст е отчетен в сектор bdquo;Машини, оборудване и превозни средстваrdquo;. Най-голям спад се наблюдава в сектор bdquo;Храни и живи животниrdquo;.


През първите седем месеца на 2012 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 23.0 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът се увеличава с 1.7% (табл. 1 и 2 от приложението).


През юли 2012 г. общият износ е в размер на 3.6 млрд. лв. и се увеличава с 0.8% спрямо същия месец на предходната година.


През периода януари - юли 2012 г. в страната общо са внесени стоки на стойност 29.0 млрд. лв. (по цени CIF), или с 12.5% повече спрямо същия период на предходната година (табл. 1 и 2 от приложението).


През юли 2012 г. общият внос нараства с 5.7% спрямо юли 2011 г. и е в размер на 4.3 млрд. лева.


Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - юли 2012 г. и възлиза на 5 962.9 млн. лв., което е с 2 832.3 млн. лв. повече от салдото за първите седем месеца на 2011 година (табл. 1 и 2 от приложението). По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото за периода


януари - юли 2012 г. също е отрицателно и е в размер на 4 727.3 млн. лева.


През юли 2012 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и възлиза на 651.8 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и е на стойност 447.0 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във