Банкеръ Daily

Новини

Изнесли сме оръжие за 259 млн. евро

Общата стойност на реализирания износ и трансфер на оръжия от страната ни за 2010 г. е 259 088 528 евро, става ясно от доклада на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката, енергетиката и туризма. Документът се изготвя в изпълнението на Закона за експортния контрол на оръжия и изделия и технологии с двойна употреба за 2010 година.
Съгласно данните от доклада през миналата година Междуведомствената комисия е издала общо 614 разрешения, от които 339 са били за износ и трансфер на оръжия от територията на България, като най-голям брой разрешения за износ и трансфер са издадени за Индия, САЩ, Египет и Чехия.
За внос и трансфер на оръжия за територията на нашата страна през миналата година комисията е издала 275 разрешения, като най-голям брой са за внос и трансфер за територията на страната от САЩ, Германия, Сърбия, Чехия и Украйна.
Общата стойност на реализирания внос и трансфер за територията на страната е 55 465 958 евро, като най-голяма част от осъществения внос и трансфер е от Франция, Чехия, Сърбия, Украйна и Холандия. По-голямата част от стойността на вноса се отнася за изделия, предназначени за модернизацията на Българската армия. Другата част се формира от стрелково оръжие, предназначено за продажба на вътрешния пазар, а също така и внос и трансфер на взривни вещества и боеприпаси с цел унищожаване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във