Банкеръ Daily

Новини

ИЗЛОЖБА ОТ ФОТОПАНА ПРЕДСТАВЯТ БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ

Националният дарителски фонд „13 века България” оформи кът от фотопана в Националния комплекс по културата с лицей за изучаване на италиански език и култура, с участието на Република Италия в София, съобщиха от фонда. Училището се ръководи от Министерството на културата.
Фотопаната с образите на Светите братя Кирил и Методий, българските царе Свети Борис Покръстител и цар Симеон Велики, глаголицата и кирилицата бяха монтирани в централното фоайе на лицея. Оформеният кът предизвика интерес сред учениците, директорката на училището Величка Велянова изрази благодарността си към министъра на културата проф. Стефан Данаилов и към д-р Тошо Пейков, изпълнителен директор на фонда.
Днешното училище в Горна баня е създадено като експериментално през ноември 1976 година. Идеята е била учебното заведение да съчетава хармоничното развитие на децата – изкуство, образование и възпитание. Започнало експеримента с 360 деца, сега в него се обучават 960 ученика. Училищната програма включва и теорията за обучение и възпитание на италианската педагожка д-р Мария Монтесори. Специално внимание е отделено на индивидуалното развитие на всяко дете. Обучението включва основни разбирания за начина на живот и възпитание на учениците, препоръчани от известния руски художник Светослав Рьорих. От май 1992 г. училището е със статут на лицей, с изучаване на италиански език. Италианското посолство в София подпомага с помагала и средства част от обучението. В лицея има научна лаборатория за измерване на психологическото натоварване на учениците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във