Банкеръ Daily

Новини

Изграждат шумоизолираща стена в Сарафово

Идеята на бургаския кмет Димитър Николов за строителството на шумоизолираща стена около летището в Сарафово ще бъде реализирана, съобщават от общината. Това е договорено на среща между представители на Община Бургас, Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД, Агенция Пътна инфраструктура и народния представител Иван Вълков.


Предстои оформяне на юридическите взаимоотношения между страните по проекта и подписване на официален договор. Тогава ще бъдат обявени подробности и срокове за строителство на съоръжението.


Междувременно Община Бургас успя да спести време, като предварително изготви технически проект, заплатен с нейни средства.


Шумозащитното съоръжение ще противодейства на транспортния шум от излитащите и приземяващи се самолети и от автомобилния поток, преминаващ по околовръстния път край кв. Сарафово (I-9 Бургас - Варна).


На тази база и с цел ограничаване на шумовото замърсяване, Община Бургас първа в страната разработи Стратегическа карта на шума. Изграждането на шумоизолираща стена около летището е част от мерките, заложени в нея и ще реши окончателно най-наболелия проблем за жителите на Сарафово - шумът от самолетите и автомобилния трафик.


Предвижда се съоръжението да обхване територията по протежение на път I-9. Тя ще намали нивото на шума с поне 10-15 децибела. Стената ще бъде съобразена с ландшафта и ще осигурява необходимата видимост на пътя. Срокът за експлоатация на съоръжението ще бъде най-малко 30 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във