Банкеръ Daily

Новини

ИЗГРАЖДАНЕТО НА МАГИСТРАЛИТЕ БИЛО РЕАЛИСТИЧНА ЗАДАЧА, ЗАЯВИ СТАНИШЕВ

Изграждането на ключовите магистрали в страната е съвсем реалистична задача. Това каза премиерът Сергей Станишев във времето за парламентарен контрол. Той отговори на въпрос относно общата политика на правителството за изпълнение на Националната стратегическа референтна рамка до 2013 г., ОП „Транспорт”, както и изпълнението на мерките, свързани с доклада на ЕК за страната ни от юли т.г. Бяха предприети редица мерки, особено в пътния сектор, които са съгласувани с Европейската комисия и са необходими за оптимизирането на системите за управление и контрол на проектите, предвидени за финансиране от ОП „Транспорт”.
До 10 октомври ще бъде завършено споразумението между управляващия орган по ОП „Транспорт” в Министерството на транспорта и Националната агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ), в качеството й на бенефициент по програмата, информира премиерът. Той заяви, че в момента приключва изготвянето на стандартни условия и методика за оценка на предложенията при провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки в НАПИ.
Сред мерките, предприети от правителството по оперативната програма, са още подготвеният План за действие, съгласно Протокол от заседанието на кабинета на 3 юли т.г. с решения за изпълнение на проекта за строителството на АМ „Струма” и АМ „Марица”. Изготвен е и осъвременен план за действие на НАПИ за укрепване на системите за финансово управление и контрол. Планът е съгласуван с ЕК и се изпълнява в срок, посочи премиерът. По думите му, той ще подпомогне НАПИ в предприемането на необходимите действия за приключване на преструктурирането и изграждането на надеждни системи за управление и контрол на проектите в пътния сектор при ясно разпределени отговорности и задължения между управляващия орган в Министерството на транспорта и НАПИ.
Завършването на проектите за ключовите магистрали в страната е съвсем реалистична задача пред България и за това се предприемат конкретни действия, подчерта министър-председателят като уточни, че.в рамките на този мандат са построени най-голям брой магистрали за последните 20 години. Проблем е много ниската база, върху която се отчитат километрите изградени магистрали, смята премиерът. Заделени са средства от бюджета за изграждането на АМ „Тракия”, вървят и конкретни търгове за изпълнение; строи се и АМ „Марица”, за която също са отделени средства от бюджета.
През следващата година в кратки срокове трябва да стартират процедурите за изграждането на АМ „Хемус” и „Черно море”, за да се случи това, което очакват българските граждани – рязко да се повиши качеството на българската инфраструктура, да се повиши безопасността на движението и да се увеличат преките икономически ефекти. Знам как това може да се случи, категоричен бе в заключение премиерът Сергей Станишев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във