Банкеръ Daily

Новини

ИЗДИГНАХА ЗНАМЕНАТА НА БЪЛГАРИЯ И ЕС НА 52 МЕТРА ВИСОЧИНА ВЪВ ВАРНА

Българско и европейско знаме, всяко с площ от 279.5 кв. метра, бяха развети във Варна на внушителни конструкции с височина 52.6 метра. Гигантското съоръжение се намира на сп. „Почивка” (в подножието паметника) в морската столица. Пилоните, изградени по проект на Мининстерството на държавната администрация и административната реформа, са най-високите на европейския континент.
„От днес Варна по още един показател е номер 1 в България и в Европа. Това не са просто парчета плат. Това са символите на българската държавност и на европейското ни самочувствие. Вече всеки жител и гост на Варна, виждайки величествените флагове, ще знае, че от Черно море Европейският съюз започва оттук. Това каза министър Николай Василев по време на тържествената церемония по издигането на знамената. На церемонията присъстваха още кметът на Варна Кирил Йорданов, областният управител Христо Контров, кметове на общини и кметства, жители на Варна, ученици и студенти, управителите на изпълнителя на проекта от варненската фирма „СМК ООД и др. Водещ на събитието беше директорът на Фестивалния комплекс Илия Раев.
Височината от 52.6 метра се равнява приблизително на 18-етажна сграда. Дори сградата на общинската администрация във Варна не може да се конкурира с височината на знамената, тъй като е едва 45 метра. По четирима служители от Главна дирекция „Гранична полиция придържаха всяко от знамената, докато морския вятър ги вдигне, а представителният духов оркестър на Военноморските сили изпълни по три пъти българския и европейския химн, за да може знамената да достигнат върха на пилоните.
Церемонията завърши с изпълнение на певицата Деси Добрева, която поздрави събралото се множество с песента „Облаче ле бяло.

Facebook logo
Бъдете с нас и във