Банкеръ Daily

Новини

Избраха Станишев за за председател на новосъздадената Мрежа на ПЕС за външна политика

Президиумът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) избра председателя на НС на БСП Сергей Станишев за председател на новосъздадената Мрежа на ПЕС за външна политика, съобщиха от пресцентъра на БСП. Станишев има дългогодишен опит в европейските въпроси и външната политика. Като министър-председател на Република България в периода 2005-2009 г. той доведе до успешен край процеса на присъединяването на страната ни към ЕС през 2007 г.
„Сергей Станишев е идеалният кандидат за председател на Мрежата и съм сигурен, че той ще се справи отлично с тази отговорност”, заяви лидерът на ПЕС Пол Нируп Расмусен. Той изтъкна, че с промените, въведени с Лисабонския договор и особено с актуалния дебат за създаването на Европейска служба за външна дейност, външната политика е заела безпрецедентно място в европейската политика. „Станишев има опита и визията, които ще гарантират, че нашата нова Мрежа веднага ще заеме своето достойно място в този контекст”, коментира Расмусен. По думите му новата структура ще допринесе за една по-силна, по-единна и по-прогресивна външна политика на ЕС.
Мрежата на ПЕС за външна политика ще събере експерти от всички партии-членки на ПЕС и ще работи в тясна координация с другите органи на партията като Мрежите на министрите на външните работи, на отбраната и на развитието. Тя ще гарантира налагането прогресивните стратегии за външна политика в дългосрочен план. Ще бъдат обсъждани въпроси като глобализацията, сигурността и политиката за добросъседство. Първото заседание на Мрежата за външна политика, която ще заседава най-малко два пъти годишно, ще бъде свикано в гр.Брюксел на 16 юни 2010г.
Като приоритети в работата си, Сергей Станишев очерта засилване на сътрудничеството в Черноморския регион, както и успешното реализиране на европейската политика за Източно партньорство и политиката на ЕС за развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във