Банкеръ Daily

Новини

Избраха Станишев за вицепрезидент на Социалистическия интернационал

Сергей Станишев става и вицепрезидент на Социалистическия интернационал. Тази новина дойде днес от Кейптаун, където председателят на БСП участва в 24-я Конгрес на международната социалистическа организация.


Станишев откри дискусиите на лидерите от цял свят с темата за световната криза. Той призова за възстановяване на конкурентоспособността на Европа чрез защита на нейния социален модел и утвърждаването й като значим играч на световната сцена.


Президентът на ПЕС изтъкна, че бъдещето на Европа е в засилването на солидарността, координацията и интеграцията на икономическите политики, което в по-широк контекст включва и развитието на общо европейско икономическо управление. Според него това ще гарантира повишаване на заетостта и растежа в Европа, ще осигури устойчиви европейски финансови инструменти за подкрепа на инвестициите. Наред с това ще спомогне за разширяването на регулациите и контрола върху финансовата система и за подобряването на координацията между общностния и националните бюджети.


По време на Конгреса Станишев проведе двустранни срещи с редица премиери и председатели на партии, сред които премиера на Белгия Елио ди Рупо, Виктор Понта ndash; министър-председател на Румъния и други. За утре е планирана среща и с президента на Република Южна Африка - Джейкъб Зума.

Facebook logo
Бъдете с нас и във