Банкеръ Daily

Новини

Избраха индиец за главен икономист на Световната банка

Индиецът Каушик Басу (Kaushik Basu) ще е новия главен икономист на Световната банка, съобщиха от Ройтерс, позовавайки се на съобщение от финансовата институция.


Каушик Басу е бил главен икономически съветник на индийското правителство и сега ще стане вторият главен икономист в Световната банка от развиваща се държава. Той поема поста от китаеца Джъстин Лин, чийто мандат изтече на 1 юни.


Басу, който е роден през януари 1952 г., има докторска титла от London School of Economics. Той е преподавал като професор по икономикс и международни проучвания в университета Cornell в Ню Йорк и е основател на Centre for Development Economics в Delhi School of Economics.


Според анализаторите назначението е свързано с исканията на развиващите се страни за по-голямо влияние в Световната банка и Международния валутен фонд.


Индиецът ще поеме поста от началото на октомври. Той ще работи с новия президент на Световната банка Джим Йон Ким, американец от корейски произход, който встъпи в длъжност преди два месеца.


Световната банка (СБ) (на английски: World Bank) е международна финансова организация, която осигурява подпомагащи заеми на развиващите се страни за капиталови програми. Световната банка е изложила като своя цел намаляването на бедността. По закон всички нейни решения трябва да бъдат ръководени от ангажимента за спомагане на чуждите инвестиции, международната търговия и подпомагане на капиталовото инвестиране. Световната банка е един от най-големите световни източници на помощи за развитие. Тя е собственост на повече от 180 държави-членки, чиито виждания и интереси са представени в Управителния съвет и базирания във Вашингтон Съвет на директорите. Държавите-членки са акционерите, които имат властта да взимат решения в Световната банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във