Банкеръ Daily

Новини

ИЗБИРАТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВСС

Висшият съдебен съвет откри процедури за избор на председател на Върховния касационен съд и за избор на директор на Националната следствена служба (НСлС).
Представителят на следствието Пламен Стоилов се опита да отложи избора за директор на следствието с мотива, че е ненужен, предаде Дарик радио.
Пламен Стоилов поиска гласуването на директора на Националната следствена служба да се отложи, тъй като е ненавременно. Според него то не е обвързано по закон с никакви срокове, за разлика от председателя на Върховния касационен съд.
Стоилов заяви, че нищо не налага спешно да се избира директор на Следствието, тъй като то си има изпълняващ длъжността шеф – Свилен Турмаков, освен това си функционирало нормално, и предложи да се отложи за след избора на председател на Върховния касационен съд (ВКС).
Председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров обаче, се учуди, че такова предложение идва от следовател, който би трябвало да защитава името на институцията. Едно такова предложение създава впечатление в обществото, че следствието както стои месеци наред без директор, така може да бъде закрито. Да се бави изборът на Националната следствена служба говори много лошо за съдебната система, коментира Григоров.

Главният прокурор Борис Велчев също обори Стоилов, като заяви, че две последователни процедури, които нямат никаква връзка помежду си, ще забавят много Висшия съдебен съвет, а Следствието от месеци вече стои без титулярен директор.

Преди заседанието на Висшия съдебен съвет Велчев заяви, че има свои кандидатури и за двата поста. Само осем членове на Висшия съдебен съвет подкрепиха обаче отлагането и то бе отхвърлено. Така Висшият съдебен съвет откри и двете процедури – на следващите две заседания ще се издигат кандидатури, а на третото те ще се гласуват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във