Банкеръ Daily

Новини

ИЗБИРАТ 11 НОВИ КМЕТОВЕ

В събота (29 октомври) в осем града и в три селища се провеждат частични местни избори за кмет. Там, където няма победител на първия тур, на 5 ноември ще има балотаж.
Освен в София кмет ще избират в Разград, Девня, Мизия, Панагюрище, Пещера, Русе и Севлиево, както и в ямболското село Иречеково, в с. Голямо Враново, Русенско и в кметство Перник-изток.
На тези избори се гласува с бяла бюлетина, отделна за всеки кандидат. Срещу номера на бюлетината е написано името на кандидат-кмета. Може да се гласува само по постоянен адрес - онзи, който е написан в личната карта. Студентите и учениците не могат да гласуват със студентски и ученически книжки.
В София избирателните секции са около 2000, съобщи говорителят на ЦИК Александър Александров. За кметския пост се състезават 15 кандидати. Основните претенденти са Бойко Борисов (независим), Татяна Дончева (БСП), Милен Велчев (НДСВ), Светослав Гаврийски (ДСБ) и Минко Герджиков (СДС).
В Русе също има 15 кандидати. БСП издига Божидар Йотов, а НДСВ - Наталия Казакова. Кандидатът на СДС и Гергьовден е Велизар Ранев. Атила Минев е издигнат от партия Атака, а ДСБ застава зад Евгений Хараламбиев.
В Разград претендентите са четирима. Коалиционните партньори БСП, НДСВ и ДПС имат обща кандидатура - независимия кандидат Денчо Бояджиев. Д-р Петър Вълканов е издигнат от ДСБ.
В Пещера кандидат на червените и на Гергьовден е инж. Павел Тилев. НДСВ, СДС, БЗНС-НС и ДСБ подкрепят Васил Филев. В надпреварата участва и независимият Стефан Щерев.
В Девня пет от шестте кандидатури са партийни. Те са Васил Иванов (НДСВ),Ели Иванова (БСП), Диана Георгиева (СДС, Новото време, ВМРО и Гергьовден), Станчо Станчев (Атака) и Лазар Славов (Народняшка земеделска партия Никола Петков). Виолета Кючукова е независим кандидат.
В Севлиево социалистите издигат Йордан Стойков срещу подкрепения от НДСВ и от други десни партии Момчил Минчев.
В Мизия претендентите за кметския пост са шестима. Кандидатка на БСП е изпълняващата длъжността кмет на града Сашка Началнишка. НДСВ издигна Виолин Крушовенски.
В Панагюрище за БСП ще се състезава Георги Гергенеков. Кандидат на НДСВ и Гергьовден е Пенка Пенева. Третият, Илия Делийски, е предложен от Атака.

Facebook logo
Бъдете с нас и във