Банкеръ Daily

Новини

Иван Костов: ДСБ ще гласува срещу бюджетите на НЗОК и НОИ

ДСБ ще гласува срещу бюджетите на НЗОК и НОИ. Това заяви лидерът на партията Иван Костов пред.
След много разисквания позицията на ДСБ е, че не можем да подкрепим бюджета на изоставените реформи. Изоставени поради страх. Ако ние подкрепим този бюджет това означава, че преставаме да бъдем гарант и коректив за това, че правителството осъществява реформи в евроатлантическия смисъл на думата „реформи”. Няма антикризисна политика. Нарушават се законите на страната. Всъщност, между бюджета на цетралното правителство и бюджета на, примерно на НОИ няма необходимата взаимовръзка. Тоест правителството ни дава задача, която не е решена докрай. И оставя да се дорешава по някакъв друг начин. Ако използваме онази метафора с нерешената задача. В този смисъл няма консолидирана бюджетна програма. Не е завършено това нещо, заяви още Костов.
Второ, ние не само, че няма да подкрепим, но ще гласуваме против бюджета на Държавното обществено осигуряване. Защото е прокризисен, увеличавайки осигурителната вноска. И защото увеличава осигурителните прагове, т.е. удря по малкия и средния бизнес на безпринципна основа. Така че тласка всички, които се самоосигуряват да укриват своите доходи. Например, там няма обещаното още от миналата година диференциране на задължителните осигурителни прагове за различните професии и за различните региони в зависимост от тяхното икономическо развитие. Вместо това има една скала, която се базира на декларациите на самите лица от миналата година. Тоест, който е бил честен ще плати повече, който си е укрил доходите ще плати по-малко, посочи още лидерът на ДСБ.
И накрая, ще гласуваме против бюджета на НЗОК, защото той е незаконен. Нарушават се три закона на страната и се прави трансфер в този бюджет. Само това е достатъчна причина да не бъде подкрепен от дясна легитимистка формация, каквато е Демократи за силна България.
Първо, Касата няма право да прехвърля на който и да било средства. Няма как да прави трансфери, а касата прави трансфери към Министерство на здравеопазването. Касата плаща само за извършена медицинска дейност на осигурените лица. Подчертаваме дебело, на осигурените лица. Защото идеята да се прехвърлят пари, да се трансферират пари в Министерство на здравеопазването, за да се поеме спешната медицинска помощ или поддържането на лечението на онкоболни, трансплантации и прочиие противоричи първо на модела на спешната медицинска помощ в страната. Няма такъв модел в Европа в никоя страна, в която Касата да плаща за спешната помощ.
Второ, което е много по-важно с парите на осигурените лица ще се заплаща лечението на неосигурени лица през спешната помощ и през другите форми на лечение, което е удар срещу самия принцип, на който функционира НЗОК, заяви още Иван Костов.
Има гласове при нас ние да призовем новия министър да изтегли този бюджет, защото имаме някаква надежда, че той не е приет окончателно. Ние го призоваваме веднага да изтегли бюджета като не се въвлича в тази система от закононарушения и нарушения на принципите върху, които почива Здравната каса. Това е шанс за него, защото той все пак е нов министър. Ако може да даде заден ход и веднага да изтегли този законопроект. Това е нашата позиция.
Разбира се, окончателно начина, по който ще изрази неподкрепата си ще го съгласуваме в Синята коалиция на парламентарната група във вторник. Формата ще изберем заедно, но за другите два бюджета ДСБ е категорично, че не могат да бъдат подкрепени, нито този на ДОО, нито на този на НЗОК, посочи още лидерът на ДСБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във