Банкеръ Daily

Новини

Ивайло Калфин: Управляващите опитват да контролират вота чрез изборния хаос

Български избиратели бяха лишени от правото да гласуват, въпреки че са чакали часове наред пред избирателни секции. Това заяви на среща с мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за наблюдение на вота кандидат-президентът Ивайло Калфин.


Той подчерта, че над 400 000 български граждани са извадени от избирателните списъци по информация, подадена на ЦИК от МВР - че са били извън страната, дори да е било в рамките на броени дни. Интересно как МВР има данни за движението на граждани на територията на ЕС, където се пътува с лична карта и не се подава специална паспортна или визова информация, запита Калфин.


Над 250 000 са невалидните бюлетини ndash; на избиратели, които са си направили труда и са имали търпение да си пуснат вота, въпреки огромния хаос и лошата организация в изборния ден, заяви Калфин. Да се обяснява, че всички тези хора не са знаели как да гласуват, е несериозно, коментира кандидат-президентът. Това не е пренебрежимо число и в България никога не се е случвало подобно нещо в България, категоричен бе Калфин пред представителите на ОССЕ.


Той добави, че има съмнения в начина на обработка на бюлетините, да не говорим за снимките в медиите как депутати от ГЕРБ разнасят торби с бюлетини из София. Това е абсолютно недопустимо, заяви Ивайло Калфин и изрази несъгласие и със съмнителния начин, по който бе обявен край на изборния ден. Той даде и конкретен пример за отнето право на глас на граждани - в Обзор гласоподаватели, които са чакали от 16 часа в изборния ден, не им е било дадено правото да гласуват и са били върнати от секциите. Става въпрос за 380 души от 1500 души, което е значителен процент от имащите право на глас в града.


Кандидат-президентът обобщи след срещата пред журналисти, че управляващите умишелно правят опит да контролират вота, а предварително е било ясно, че ще има много нарушения заради лошата организация, съставите на СИК, доминирани от представители на ГЕРБ, неяснотите в изборното законодателство.


От мисията на ОССЕ за наблюдение на вота бяха категорични, че ще включат изнесените от него факти в заключенията и препоръките в доклада си, както и че ще останат и за втория тур на изборите. Те се поинтересуваха дали ще има дебат между двамата кандидат-президенти, на което Калфин обясни, че Росен Плевнелиев е отказал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във