Банкеръ Daily

Новини

Ивайло Калфин: Кризата в Европа ще приключи. Въпросът е как България ще излезе от нея

Кризата в Европа ще приключи. Въпросът е как България ще излезе от нея, заяви кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин на публична лекция за риоритетите на българската външна политика , организирана по идея на Българското дипломатическо дружество и Националната асоциация за международни отношения.


Калфин се обяви за по-дългосрочна визия и за лидерство, предполагащи непопулярни решения. bdquo;Мълчанието в европейските институции и популизмът не правят услуга на Българияrdquo;, убеден е той.


Калфин разкритикува правителството, че се противопоставя на предложените от Брюксел мерки за облекчаване на изпадналите в затруднение страни и най-вече на идеята за намаляване на националните доплащания за използване на еврофондовете.


bdquo;България трябва да се стреми да съхрани европейската интеграция, да търси консолидация на социална основа. Ние сме заинтересовани от солидарността, от взаимната помощ. Не да се искат директни финансови стимули, а система от облекчения, от които и България има интересrdquo;, заяви Калфин пред дипломатите.


Калфин прогнозира, че кризата няма да приключи само с поемането на задължения от финансовите институции към закъсалите икономики, а ще доведе до значителни промени.


bdquo;Мерките в най-голямата криза от войната насам няма как да бъдат обичайни. Аз съм привърженик на теорията, че държавата има своята роляrdquo;, заяви той.


Според него България е получила важен урок от проблемите в еврозоната ndash; че политическата интеграция трябва да бъде съчетана със съответното икономическо развитие. Калфин посочи, че най-слабите икономики са били сериозно засегнати, независимо дали спазват правилата на еврозоната. Така че отговорът е кой е конкурентоспособен и това има пряко отношение към България.


За да се постигне конкурентоспособност и да се преодолее бедността са необходими инвестиции. За да се постигне първото е необходимо да се подобри работа на институциите и да се инвестират средства в наука, в комуникационните технологии и в иновациите. bdquo;В противен случай ще изостанем даже от регионаrdquo;, предупреди Калфин. Крайната бедност, в която изпадат все повече българи пък засилва съмненията в евроатлантическите и европейските ценности, което не бива да се допуска, каза той.


Кандидатът за президент изрази съжаление, че регионалното сътрудничество затихва напоследък и държавите от Балканите се движат само по индивидуални писти, bdquo;при които някои имат, а други нямат напредъкrdquo;.


Като външен министър не успях да убедя съседите, че антибългарската риторика не е полезна да преодолеят национализма, признавам. Но и сега не виждам достатъчно опити да поставяме ясно въпросите със съседните страни и да ги решаваме, добави Калфин.


На тези избори не позволиха в Сърбия да има секции в градовете с българското малцинство, след три пъти вече организирани избори там. Защо? Не виждам каква вреда щеше да има. Ето от такива дребни заяждания между съседни страни се пораждат големи проблеми, стимулират се крайните позиции на националисти и радикали. Сътрудничеството в Западните Балкани е крайно необходимо, за да се създадат условия да участват всички, да има общи стандартиrdquo;, настоя той.


Калфин посочи, че ако бъде избран за президент ще постави като приоритет развитието на европейската политика на Изток, към страните от Източното партньорство, които са не са само географски мост към Европа.


Хората в тези страни трябва да видят надежда в демократичните ценности. Необходимо е ЕС да запази не догматично, а прагматично отношение към тези страни, с насърчаване на човешките контакти и насърчаване нае обществата, убеден е кандидатът за президент.


Той коментира и развитието на процесите, вдъхновени от Арабската пролет в Северна Африка. bdquo;Сагата в Либия приключи, важно е какво предстои оттук нататък. Не съм привърженик на тезата, че процесите там са изцяло реплика на процесите в Централна и Източна Европа. Съвсем различни са историите, политическите конфигурации, перспективите. Докато за нас европейските ценности и членството в ЕС бяха основен стимул, не съм убеден, че в тези страни е така. Но със сигурност е необходимо на обществата да се даде възможност да развият демократични институции, да се насърчат да работят в тази посока, с конкретна помощ за светските силиrdquo;, каза в лекцията си Калфин.


В отговор на въпрос за инициативата си за референдум срещу проучването и добива на шистов газ в България, Калфин заяви, че технологията, която се използва, крие много рискове. bdquo;Против тази технология съм и дори се появиха мнения, че съм руски агент и защитавам Русия - това е пълна глупост. Шистовият газ е опасен, според менrdquo;, каза Ивайло Калфин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във