Банкеръ Daily

Новини

Ив Мерш влезе в борда на директорите на ЕЦБ

Европейският съвет е одобрил кандидатурата на Ив Мерш за член на борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщават световните агенции, цитирайки съобщение от институцията. Мандатът на финансиста е осемгодишен и започва да тече от 15 декември.


Ив Мерш е управител на Люксембургската централна банка от 1998 година. Той ще замести на поста Жозе Мануел Гонзалес Парамо, чийто мандат изтече на 31 май тази година. Марш е бил и заместник-директор на Световната банка.


Преди месец кандидатурата на Ив Мерш не беше одобрена от европейските депутати, според които повече жени би трябвало да влязат в борда на директорите на банката.


Мениджърите на ЕЦБ се избират от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство, като предложението се прави от Съвета на министрите след консултации в Европейския парламент и с Европейската централна банка.


Европейската централна банка емитира единната европейска валута - еврото, следи за нормалното функциониране на платежните системи, осъществява монетарната политика на Европейския съюз и има правомощия независимо да взима решения относно тази политика и осъществява валутните операции на страните членки в съюза и извън него.


Сред целите на ЕЦБ е стабилността на европейската икономика, предотвратяването на рискове и щети от инфлация и стабилност на пазара и цените.


Седалището на банката се намира във Frankfurt am Main. Служителите на банката са представители на всички държави членки на Евросъюза, но са независими в своите действия от своите правителства.


Управителните органи на ЕЦБ са: Изпълнителен съвет, Управителен съвет и Генерален съвет. Председателят на банката се избира с единодушие от 16-те държави от Еврозоната за осем години. Управителният съвет е основният орган за вземане на решения в ЕЦБ. Той се състои от шестимата членове на Изпълнителния съвет на банката и управителите на националните централни банки на 16-те държави от еврозоната.


Изпълнителният съвет се състои от председател, заместник-председател и четирима други членове. Генералния съвет е съставен от председателя и заместник-председателя на ЕЦБ, както и управителите на националните централни банки на 27-те държави-членки на Евросъюза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във