Банкеръ Daily

Новини

Юрий Гагарин сви с 10.4% продажбите през октомври

Пловдивската фабрика за опаковки Юрий Гагарин отчете спад от 10.4% на годишна база на продажбите си до 3,87 млн. лв. през октомври, съобщиха от дружеството.


Производството на опаковки от картон и хартия намалява с 16% до 3.08 млн. лв. спрямо октомври 2010 година. При филтрите и гилзите (за цигари) обаче фабриката е работила повече и съответно паричните й постъпления по тази позиция скачат с 21% на годишна база до 788 хил. лв. за десетия месец на година.


Оборотът на фирмата за десетмесечието на 2011 г. се забавя и в края на септември е със спад от 5.8% на годишна база до 39 млн. лева. При производството на опаковки от картон и хартия намалението е по-голямо - с 6.9%, до 30.8 млн. лв., докато при изработването на филтри и гилзи се отчита спад с 1.5% до 8.28 млн. лева.


През 2011 г. дружеството продължава да доставя основната част от опаковките и филтрите за фабриките от група Булгартабак. Те поемат около 64% от изделията му. Около 20% от тях е за други фирми от цигарената промишленост и 16 % са за клиенти от хранително-вкусовата, парфюмерийната и козметичната промишленост и други отрасли, някои от които формират потребителското търсене и са със значителен пазарен дял.


Намалението на продажбите на български цигари на вътрешния пазар в резултат на вдигането на акциза от януари 2010 г. се компенсира с усвояване на външни пазари. И през 2011-а прогнозите са за привличането на нови клиенти за опаковки и филтрови пръчки в Турция, Армения, Гърция и Македония.


Относителния дял на износа в общия обем на реализацията се очаква да се задържи в рамките на 14-16% от общия обем на реализация.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във