Банкеръ Daily

Новини

Юрген Зайдел: Има перспективи за сътрудничество в областта на технологиите за околната среда и при възобновяемите енергийни източници

Министърът на икономиката, труда и туризма на германската провинция Мекленбург-Предна Померания Юрген Зайдел е на посещение в България. Със съдействието на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) фирмена делегация придружава министъра, съобщиха от камарата.
В използването на модерни енергийни технологии и концепции за управление на отпадъците България желае да работи в тясно сътрудничество с фирми от германската провинция Мекленбург-Предна Померания стана ясно след проведените срещи.
По време на кооперационната борса и разговорите с правителството срещнахме голям интерес, казва министърът на икономиката, труда и туризма на провинцията Юрген Зайдел. България планира да разшири използването на енергия от възобновяеми енергийни източници и да модернизира инфраструктурата си. Аз съм сигурен, че контактите могат да се превърнат в разговори, а интересът в преговори.
В програмата на тридневното пътуване бяха предвидени фирмени посещения и кооперационна борса с български предприятия в София, като и двете мероприятия са организирани от ГБИТК. Министър Зайдел е водил подготвени от Немското посолство в България разговори с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. Има голяма необходимост в областите вятърна енергия, фотоволтаика, биомаса и води, а отпадъците са в големи количества, потвърждава след срещите Зайдел. Фирмите-членове на ГБИТК - д-р инж. Мария Начева (ЕнвироХеми), Себастиан Ноетлихс (Н-вижън), Хорст Шмит (Фаун) и Рико Кох (Нотус) са информирали представителите на фирмите за условията и перспективите в областта на технологиите за околната среда и при възобновяемите енергийни източници.
Именно в областта обучение и допълнителна квалификация ще изготвим конкретни предложения към българските представители, е казал Зайдел. Настоящата енергийна политика се отнася все още нерешително към възобновяемите енергийни източници. Енергийната политика на България следва националните цели, свързани с насърчаване на икономическия растеж и интеграция в европейските структури. Вече съществуващите кооперации с германски предприятия, като Академия Нордум, БН Умвелт ГмбХ, Нотус Енерджи, или тази на Нордекс с български фирми трябва да бъдат разширени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във