Банкеръ Daily

Новини

ЮЛСКАТА ИНФЛАЦИЯ Е 0.1 ПРОЦЕНТА

Цените на хранителните продукти са паднали през юли, докато тези на нехранителните стоки и услугите скачат, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Инфлацията за месеца е 0.1 %, а от началото на годината - 1.3 на сто. През първото полугодие на миналата година тя е била 4.3 на сто.
През юли спрямо юни цените на хранителните продукти са намалели с 0.7 на сто, на нехранителните стоки са нараснали с 0.5 на сто и на услугите - с 0.8 на сто. По-евтино са се продавали яйцата - с 3.7 на сто, плодовете- с 3.5 на сто, зеленчуците - с 13.5 на сто, минералната вода - с 0.2 на сто...
С 3.3 на сто е поскъпнал хлябът, отчита НСИ. За брашното увеличението е с 3.6 на сто, за птичето месо - с 4.4 на сто, за сиренето - с 2.2 на сто, а за захарта - с 5.3 на сто. Цената на алкохолните напитки и тютюневите изделия се е увеличила с по 0.3 процента.
Скачат и наемите за жилища - с 0.2 на сто, изчисли статистиката. Топлинната енергия за подгряване на вода е поскъпнала с 9.4 на сто, а течни горива за битови нужди - с 1.5 на сто.
Най-голямо е увеличението на цените при горивата. С 1.7 на сто са нараснали цените на дизеловото гориво, на автомобилния бензин А95Н - с 4.1 на сто, на газ-пропан бутан - с 4.3 на сто, автобусния междуселищен транспорт - с 4.2 на сто. С 23.7 % по-скъпи са почивките и туристическите пътувания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във