Банкеръ Daily

Новини

Южен поток поскъпнал с 45%

В отговор на призива на правителството за икономии Газпром увеличи цените на Южния коридор почти 1,5 пъти, пише руското издание Ведомости.


Цената на строителството на газопреносната система Южен газов коридор, предназначена за доставянето на газ от Русия по експортния газопровод на Газпром Южен поток, се увеличи с 45% до 738,54 милиарда рубли, посочва Ведомости, като се позовава на материали, публикувани на сайта на газовия холдинг.


Представител на Газпром не успял да обясни причините за поскъпването. При това днес по искане на министерството на икономическото развитие Газпром, както и останалите инфраструктурни монополисти, трябва да представят в министерството петгодишен план за съкращаване на разходите с 10% ежегодно.


Южен поток е политически проект, целящ прекратяването на транзита на газ през Украйна. По тази причина, даже на фона на рисковете с правната регулация на неговата европейска част и призивите на правителството към икономии, Газпром упорито продължава строителството, увеличавайки неговата цена, заяви анализаторът на Сбербанк CIB Валерий Нестеров.


Южният газов коридор включва десет компресорни станции и две тръби с обща дължина 2500 км от Нижгородска и Воронежка области до Анапа, където започва подводната част на Южен поток.


Самият експортен газопровод с капацитет 63 милиарда куб.м. и дължина 2400 км ще мине по дъното на Черно море до България и ще продължи през Сърбия, Унгария, Словения до Италия.


Началото на експлоатация на системата е планирано за началото на 2016, тя ще заработи на пълна мощност от 2018. Строителството на Южен поток се оценява на 22,5 милиарда долара, а заедно с руската част цената му достига 45 милиарда долара, отбелязва Ведомости.


Ако Газпром успее да сключи договор с Китай, тогава ще му се наложи да инвестира в строителството на газопровода Силата на Сибир, който също е предвидено да бъде пуснат в експлоатация през 2018. Неговото строителството се оценява на 23,4 милиарда долара, а заедно с разработването на ресурсната база ndash; Чаядинското находище ndash; на 36,4 милиарда долара.


В днешната икономическа ситуация подобни разходи могат да сринат цената на компанията, заявява Нестеров.


Директорът на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин смята, че Газпром ще икономисва от всичко в името на Южен поток, но след неговото пускане, на концерна ще му се наложи да повиши експортните цени с 15% или да поиска понижаване на експортните мита, иначе газопроводът ще се окаже губещ, пише руското издание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във