Банкеръ Weekly

Новини

Италианският парламент се събира за първи път след изборите

Италианският парламент се събра днес за първи път след изборите. До момента обаче не се наблюдават никакви признаци на сделка за сформиране на ново правителство, което да е в състояние да се справи с реформите в закъсалата трета по големина икономика в Европа.


Партиите досега се провалиха в опитите си да намерят правилния път за излизане от политическата криза. Мнозинство в долната камара на парламента получиха лявоцентристите на Пиер Лиуджи Берсани, но останаха без необходимият брой места за да управляват Сената и да съставят кабинет. Така е много вероятно италианците да се запътят отново към урните, с което да се увеличи несигурността в страната и заплахата от ново влошаване на финансовия пазар.


Опитите на Берсани да постигне съгласие с протестното Движение пет звезди на комика Бепе Грило бяха отхвърлени. Той изключи и всяка възможност за сделка с бившия премиер Берлускони, чиито дясноцентристки блок е втората най-голяма сила в парламента.


В четвъртък, представители на левоцентристите признаха, че офертите за сътрудничество не са били приети. В същото време Берснани декларира, че е готов да постигне сделка за избиране на говорителите, които ще заемат две от най-високите държавни служби и ще играят централна роля в управлението на парламентарния дневен ред. Те са излъчват чрез сложен процес, включващ многократни гласувания, в които участват 630-те депутати и 315-те сенатори. Процедурата се смята за първия тест за способността на политическите сили да работят заедно след тежката предизборна кампания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във