Банкеръ Weekly

Новини

Италиански фирми инвестират у нас в зелена енергия

Страната ни отдавна е популярна територия за инвестициите на фирмите с италиански и смесен капитал. Това стана ясно от провелия се в София българо-италиански форум за възможностите на италианските малки и средни предприятия, които инвестират в условията на българския пазар.


Към края на 2012 г. у нас работят 800 италиански фирми, като западноевропейската държава е на трето място сред чуждестранните инвеститори в България, релизирайки близо 2 млрд. евро преки инвестиции през изминалата година.


Освен това страната е вторият по големина търговски партньор на България в рамките на Европейския съюз (ЕС) и третият в световен мащаб, като реализираният стокообмен в рамките на 2012-а възлиза на 3.5 млрд. евро. През първото тримесечие на годината двустранната търговия бележи среден растеж от близо една четвърт ndash; съответно увеличение от 23.6% на вноса и 25.4% на износа ни към Италия.


Особено добре развито е взаимодействието на двете държави в туристическия сектор. През 2012 година страната ни е посетена от над 104 хил. италиански туристи, които се интересуват предимно от културен, спа, балнео-, еко- и селски туризъм.


Представената от малките и средните си фирми Италия ще разшири дейността си в сферите на търговията, металообработката, машиностроенето и енергетиката. Планираните за следващите месеци инвестиции ще бъдат с фокус върху промишленото производство, селското стопанство (преработката на продукти - главно месопраработката, развитие на зоотехнологиите), биотехнологии, околната среда и иновациите.


Предвижда се у нас да се реализират и проекти в сферата на възобновяемите източници на енергия (ВЕИ). Това е възможно bdquo;въпреки вътрешните противоречия на българския ВЕИ пазар и непостоянната политика, свързана с ценоообразуванетоldquo;, заяви Джовани Саки от службата за Координация на услугите за популяризиране на Система Италия към ИЧЕ.


Тенденциите потвърди и представителят на една от италианските фирми у нас в този бранш - PVB Power Bulgaria, Пламен Дилков. В своята презентация той постави акцент на хидроенергийния сектор, който натоварва минимално енергийната система. Освен това представи една от водните електроцентрали (ВЕЦ) на бъдещето ndash; такива, чиято техническа работа е преместена изцяло под вода, при това грижейки се и за околната среда.


Според Дилков България има огромен енергиен потенциал ndash; на територията има около 19 хил. мегаватчаса, от които технически използваеми са 14 хиляди. В момента 9 800 мегаватчаса от тях са свободни ndash; те се равняват на 2800 мегавата енергия.


bdquo;България е един от най-обещаващите пазари в Балканския регион ndash; това ни казват прогнозите на международните институцииldquo;, заяви от своя страна посланикът на Италия у нас Марко Контичели. А думите му бяха потвърдени от Джовани Мартинели от Gruppo Martinelli, според когото страната ни има много по-добри икономически характеристики от съседните си държави.


От своя страна председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ)Огнян Донев призова в изказването си новото правителство да предприеме необходимите структурни реформи за подобряването на бизнес климата у нас. Според него държавата трябва да подкрепя малките и средни фирми, защото те, от своя страна, подкрепят едрия бизнес ndash; като изпълнители, подизпълнители, доставчици и поддоставчици. Чрез промени в Кодекса на труда трябва да се направи реиндустриализация и генерални промени в управлението на човешките ресурси, смята още Донев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във