Банкеръ Daily

Новини

Истинските фини конкурират германците

Финландският електорат може да се окаже по-голяма заплаха за бъдещия спасителен план за еврото от германските данъкоплатци. Подкрепата за партията Истински фини, която е против сегашния състав на еврозоната, расте застрашително с наближаването на 17 април, когато са парламентарните избори във Финландия. Тамошните избиратели са горещи привърженици на тезата, че Европа не е трябвало да спасява Гърция и Ирландия и че Хелзинки трябва да наложи вето на предложението за увеличаване на кредитния потенциал на Европейския фонд за финансова стабилност.
Как е възможно да не виждат, че еврото не работи?
попитал в телефонно интервю за агенция Блумбърг Тимо Соини - лидер на Истински фини. Успехът на партията расте успоредно със засилващата се съпротива на държавите от Стария континент, които имат максимална кредитна оценка ААА срещу промените в пакета от помощи за бъдещи кризи, който ще се обсъжда на срещата на върха на европейските лидери на 24 и 25 март. А след нея пакетът от помощи ще трябва да се гласува от парламентите на 17-те страни членки на еврозоната. Истински фини искат по-малък еврорегион, съставен от държави с максимален инвестиционен рейтинг като Финландия, Германия и Франция. Според Соини нациите от периферията на еврозоната в момента имат неправилната валута.
Финландия плаща 20 базови точки повече от Германия за десетгодишни заеми от капиталовите пазари. За сравнение, надбавката на Гърция е около 870 базови пункта, на Ирландия - 616, а на Португалия - над 440. Европейската централна банка пък държи базовата лихва на еврорегиона на рекордно ниския 1% от май 2009-а въпреки ръста на инфлацията в Германия и в други държави, които имат търговски излишък и по-ниски задължения.
Последните проучвания на общественото мнение във Финландия показват, че партията Истински фини ще спечели изборите. В опит да подобри позициите на управляващата Национална коалиционна партия финансовият министър Ирки Катайнен коментира в Хелзинки на 25 февруари, че кабинетът е против облекчаването на условията по заема за ирландците, които искат по-ниски лихви за обслужването му. Освен това Катайнен обърна внимание, че неговото правителство не може да гарантира, че новият парламент ще одобри увеличението на активите на Фонда за финансова стабилност.
Новите управляващи на Ирландия
обаче не се смущават особено от финландските напъни. Енда Кени - лидерът на партия Файн Гаел, която спечели парламентарните избори на 25 февруари, започна в началото на седмицата консултации за съставяне на ново правителство. А на 4 март Кени отлетя за Хелзинки за среща с лидери на Европейската народна партия (включително и с германския канцлер Ангела Меркел). Там ирландецът ще поиска да започне процес за предоговаряне на условията по спасителния пакет от заеми, които страната получи миналата година от Европейския съюз и МВФ. Освен понижение на кредитната лихва под сегашните 5.8% Кени настоява и за премахване на протекцията за притежателите на първокласен банков дълг. Както е известно, държавата вече вкара около 46 млрд. евро във финансовата система на страната (включително и в Бенк ъф Ирландия и Алайд Айриш бенкс).
Можем да разчитаме на добър мач
с Германия и Франция в едното поле, а Ирландия - в другото, докато срещата се играе пред световната публика, коментира в електронно писмо Марк Грант, управителен директор на инвестиционната компания Саутуест сикюритис от Флорида.
Грант е абсолютно точен в оценката си за ставащото, като се има предвид, че Берлин и Париж се разбраха двустранно да поискат увеличаване на конкурентната мощ на партньорите си в замяна на разширение на пакета от мерки за спешна финансова помощ при бъдещи кризи, който трябва да замени Фонда за финансова стабилност в средата на 2013-а. Меркел и колегата й Никола Саркози настояват за строги бюджетни ограничения с цената на замразяване на заплатите въпреки инфлационния ръст, реформиране на пенсионната система и наказания за всеки, който не е изпълнил изискванията за бюджетен дефицит под 3% от БВП и държавен дълг под 60% от БВП. На това съглашение освен длъжниците Гърция и Ирландия се противопоставя остро и Италия, а другите страни от общността не са доволни от начина, по който две държави решават съдбата на целия съюз.
Европейските лидери задължително ще трябва да засилят кредитния потенциал на спасителния европейски фонд заради спекулациите, че Португалия също може да поиска помощ за погасяване на задълженията си. Както е известно, от май 2010-а Гърция ползва гласуваните животоспасяващи заеми в размер на 110 млрд. евро, а Ирландия договори спасителен кредит за 85 млрд. евро през ноември 2010-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във