Банкеръ Weekly

Новини

Испанската полиция пипна Ветко, Маринела и Шопа


Бизнес двойката Ветко и Маринела Арабаджиеви е била задържана в четвъртък (7 март) в Испания, съобщиха от държавното обвинение. Арестът им е извършен в имение в Кабрера де Мар, намиращо се на 25 км от Барселона, в 8.45 часа местно време, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Имението е собственост на скандално известния бизнесмен Георги Семерджиев, прочут с прякора си Жоро Шопа. Шопа е известен също с това, че през юни 2014 г. стана обект на покушение пред хотел "Лозенец" в едноименния столичен квартал. Неофициалната информация сочи, че и този хотел е негова собственост. При стрелбата Семерджиев се отърва само с рана в плешката. За него се знае, че е близък с кокаиновия крал Евелин Банев-Брендо, с когото е приятел от детството. Георги Семерджиев управляваше бизнеса на Брендо по време на неговата дълга съдебна одисея.

Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха обявени за издирване с Европейска заповед за арест, тъй като са обвинени в участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Специализираната прокуратура е издала и европейска заповед за разследване, като в рамките на разследването са получени доказателства, че най-вероятно семейство Арабаджиеви се укрива в жилище в близост до Барселона, което се ползва от българския гражданин Георги Семерджиев - Шопа, разкри Румяна Арнаудова. По тази причина испанските власти са предприели претърсване на имението. "Тази сутрин два екипа от испанските съдебни власти са предприели действия по навлизане в този имот на две различни основания. Едното е искане за задържане на българския гражданин Семерджиев от швейцарските власти. Вторият екип е предприел действията, поискани от българската прокуратура по претърсване на имота. На практика с влизането на екипите в този имот са установени на място лицата, които ние издирваме с европейска заповед за арест, тя е била задействана и лицата са задържани по нея.”

Според говорителя на главния прокурор, ако Арабаджиеви се съгласят да бъдат екстрадирани, в най-оптимистичния вариант това ще се случи до две-три  седмици, разкри Арнаудова. Предстои да бъде преведена заповедта за тяхното задържане и да се изпратят в Испания всички документи по разследването.

Арабаджиеви се издирваха с червена бюлетина на Интерпол и Европейска заповед за арест от август миналата година след акция на Специализираната прокуратура по разследване за данъчни престъпления и пране на пари. Синът им Вълчо бе оставен в началото на януари тази година  за постоянно в ареста. Решението взе Специализираният наказателен съд, който не прие обжалването на защитата за промяна на мярката на Арабаджиев в по-лека. Заедно с него зад решетките са счетоводителките  Елена Караянева и Ромелия Кирилова, обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления - укриване на данъци и пране на пари. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във