Банкеръ Weekly

Новини

Испания планира забрана на шистовия газ

Испания планира да въведе първата регионална забрана за производство на природен газ, чрез използването на метода хидравлично разбиване. Страната се поддаде на множеството възражения от екологични групи, че т.нар. фракинг крие рискове от замърсяване на питейната вода.


Местният парламент в северния регион Кантабриа ще гласува на 8-ми април спирането на спорната технология, докато съществуват съмнения около нейната безопасност. Това се посочва в законопроекта, публикуван на интернет страницата на правителството. Всички местни партии подкрепиха предложението по време на дебата на 21 март.


Според големите енергийни компании, в региона Кантабриа се намират най-големите находища на шистов газ. Основните претенденти за проучвания BNK Petroleum Inc. и R2 Energy Inc. of Canada смятат, че запасите на страната ще бъдат достатъчни да покрият нуждите на населението през следващите 70 години.


Това е една област, където могат да бъдат открити по-голямата част от ресурсите, смята Ангел Камара, декан на Държавния колеж по минно инженерство. Според него забраната затваря вратата на това, което може да бъде изключително важна икономическа възможност за страната.


Регионът привлича интереса на по-голяма част от компаниите като близо 202 изследователски теста са били извършени в област Кантабриа и съседните местности. Това показва доклада от март на Националната испанска асоциация на петролните и газови компании.


През февруари министърът на промишлеността и член на управляващата Народна партия Хосе Мануел Сория заяви, че Испания ще изследва възможностите на хидравличното разбиване толкова дълго, колкото те са в съответствие с екологични ограничения.


Над 100 млн. евро ще бъдат инвестирани в Кантабриа и околностите само за изследователски проекти. След като една компания получи разрешение за проучване, може да отнеме около 5-6 години докато започне производството.


Дори законопроектът да бъде приет, той предлага малка или почти никаква сигурност, смята Хосуе Билбао член на локалното анти-франкиг движение. Новата наредба ще попречи на компаниите да произвеждат газ, но не и на изследванията. Според него големите инвестиции в местността не са напразни, ако фирмите не очакват да спечелят от тях в бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във