Банкеръ Daily

Новини

Испания официално поиска помощ за банките си

Испания официално е поискала от европейските си партньори помощ за банките си в затруднение, съобщават информационните агенции. Новината предизвика облекчение на международните пазари.


Миналата седмица Европейският съюз одобри плановете за преструктуриране на четири национализирани банки.


От спасителния фонд ще бъдат поискани общо 39.5 милиарда евро, съобщиха от Министерството на икономиката в понеделник. Размерът му е почти толкова голям, колкото бяха и предварителните изчисления.


Правителството очаква тези пари до 12 декември. Остава само финансовите министри на Еврозоната ще дадат съгласието си. Европейската комисия каза да, а също така и бюджетната комисия на германския Бундестаг гласува за предложението.


След съобщението на испанското Министерство на икономиката фондовите пазари в Европа отчетоха повишения. Еврото също скочи спрямо долара.


Испанският финансов сектор пострада след спукването на жилищния балон, което доведе до милиардни отписвания и загуби.


Общо 37 млрд. евро ще идат за оздравяване на четирите национализирани банки Bankia, Catalunya Banc, NCG Banco и Banco de Valencia. В замяна обаче те трябва да предприемат радикални мерки за икономии и да закрият хиляди работни места, за да станат конкурентоспособни в средносрочен план. И това трябва да стане в рамките на петгодишния преходен период.


Европейската комисия ще обсъди реформата на още банки в Испания на 20 декември.


Останалите 2.5 млрд. евро ще влязат в Sareb, лошата банка, която бе създадена, за да събере т. нар. токсични активи от недвижими имоти на испанските банки. След време нейният капитал трябва да нарасне до 60 млрд. евро.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във