Банкеръ Daily

Новини

ИСКАТ РЕВИЗИЯ НА СТРОИТЕЛНИЯ ПЛАН НА СОФИЯ

С 15 до 18 процента ще се увеличат градските части на столицата, ако приетите на последната сесия на Столичния общински съвет поправки в Общия устройствен план на София влязат в сила. Това означава, че 25 хиляди декара, основно ливади около Южната дъга на Околовръстното, ще бъдат застроени и в града ще се заселят още 150 хиляди души. Тези данни изнесе архитект Димитър Димитров, председател на сдружението „Граждани за София”, цитиран от Дарик радио.
Неправителствената организация ще внесе искане до областния управител Тодор Модев с искане той да отмени промените в устройствения план на града. Мотивите са, че документът е непълен и нарушава екологичното законодателство в страната. Основните критики на „Граждани за София” са към промените в общия устройствен план, които позволяват презастрояване на южните райони, продължаващо строителство на неекологични и скъпи метро и магистрала „Люлин”, както и срещу нерешаването на проблемите с шума около Летище София.
Според Димитров летището може да се измести, а на негово място да се построи модерен финансово-административен център. Общината разполага с над 300 декара земя и още 25 хиляди декара в урбанизираните територии, които трябва да бъдат управлявани в интерес на гражданите, като бъдат използвани предимно за озеленяване, допълни архитектът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във