Банкеръ Daily

Новини

Искаме по-гъвкави екомерки в земеделието

За по-гъвкави зелени мерки и насърчаване на младите земеделски стопани ще настоява страната ни при обсъждането на реформата в бюджета за селскостопанската политика в Европейския парламент, обясни еврoдепутатът по земеделието и развитие на селските райони Мария Габриел по време на дискусия по темата. Сред приоритетите на България са и постигане на по-справедливо разпределение на директните плащания между новите и старите страни-членки на Евросъюза, както и запазване на бюджета от 418 млрд. евро за земеделие след 2014 година.


Реформата се налага по икономически причини, свързани с доходите на земеделските стопани, стабилността на цените и конкурентоспособността на сектора, по екологични причини и обезлюдяаването на периферните райони. Необходимо е да има и промяна в начина, по който европарите се насочват към малките и средни земеделски производители. За целта трябва да се въведе определен таван на плащанията, смята българският евродепутат. Промените целят още съкращаване на сроковете за плащания и опростяване на административната тежест и бюрокрацията.


Едно от най-оспорваните предложения на Брюксел е 30% от преките плащания да бъдат насочени към практики, позволяващи оптимално използване на природните ресурси. Предложените критерии за озеленяване и екологично използване на земите обаче не обхващат спецификите на отделните европейски страни и предлаганият процент е твърде висок за България, посочи още евродепутатът Мария Габриел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във