Банкеръ Daily

Новини

Йорданка Фандъкова и Вежди Рашидов подписаха Споразумение за сътрудничество в сферата на културата

Кметът на София Йорданка Фандъкова и министър Вежди Рашидов подписаха Споразумение за сътрудничество в сферата на културата, с което се регламентира равномерното разпределение на ангажиментите на общината и Министерството на културата за по-доброто опазване на културното наследство на София чрез системни съвместни действия. На основата на този документ ще стане възможно общото разработване и реализиране на проекти със собствено и привлечено финансиране, насочени към водещи за територията на общината културни ценности.
Фандъкова подчерта, че Споразумението ще гарантира двете институции да работят ръка за ръка в дългосрочен план, което ще е в интерес на всички столичани и гости на града. Тя посочи, че Столична община чрез „Метрополитен” започна разкриването на разкриване на археологията на площад Независимост и бул.”Кн. Мария Луиза” срещу ЦУМ. Общата площ на пространството, в което се извършват археологически проучвания, е 13 000 кв.м. Откритата археология в чертите на бул. Мария Луиза пред ЦУМ и на Ларгото, ще бъде експонирана като един античен културно-комуникационен комплекс. При строителството на станцията под бул. Мария Луиза бяха намерени археологически паметници от античността и средновековието. Кметът посочи също, че Столичният общински съвет гласува 120 проекта, одобрени за финансиране по програма Култура на Столичната община.
Културното наследство на София е уникално, та ние лежим буквално върху Древния Рим, върху уникално наследство от античността и затова неговото опазване, реставриране и популяризиране трябва да е обща отговорност на държавата и на общината. Убеден съм, че София може да стане още по-привлекателна за туристи от Европа и света, каза министър Вежди Рашидов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във