Банкеръ Daily

Новини

Йорданка Фандъкова и Левон Хампарцумян откриха първата тематична детска площадка

Кметът на София Йорданка Фандъкова и главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян откриха първата тематична детска площадка, насочена към звуковите и музикални възприятия. Тя е изградена съвместно от общината и банката и е разположена в Градската градина до Народния театър bdquo;Иван Вазовrdquo;.


Новата площадка е насочена към децата с увреждания. Един град е добър, когато е добър за всички деца, каза Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че изграждането на детски площадки е приоритет за общината.


УниКредит Булбанк нееднократно е доказвала своя ангажимент към развитието на местните общности. Радваме се, че сега можем да подарим на децата една толкова различна и модерна площадкаldquo;, допълни и Левон Хампарцумян.


Предложеното решение за площадка е повлияно от разположението в близост на Народен театър bdquo;Иван Вазовrdquo;, концертната зала bdquo;Българияrdquo;, най-известният музикален магазин в София, Националната Художествена Галерия и други емблематични културни места за столицата. Темата е избрана да бъде свързана с изкуството, творчеството и играта. Площадката разполага с общо 5 съоръжения, 2 от които са музикални, които събуждат слуховите сетива на деца и възрастни. При деца със зрителни увреждания, съоръженията със звук дават много увереност и вяра, което ги прави пълноценни участници в игрите. При децата със слухови увреждания, звукът действа успокоително и събужда физическите сетива чрез кожата. Децата улавят звуците, посредством вибрациите.


bdquo;Музикалната аркаrdquo; се състои от пет дървени тръби, възпроизвеждащи звук. Те са разположени от двете страни на съоръжението, за да може да се играе и свири едновременно от повече деца. По този начин се насърчават децата да играят заедно и да слушат мелодиите, създадени от другите деца. Така се стимулират комуникативните им умения. ldquo;Пеещият валякrdquo; е интерактивно съоръжение, което трябва да се завърти с физическо усилие от децата и като резултат издава музикален звук. Друго съоръжение на площадката е диска bdquo;Летяща масаrdquo;, подходящ за различни възрастови групи. Тялото на това съоръжение е пълно с вода и при седене и залюляване се получава приятно, балансирано полюшване, при което се усеща движението на водата вътре в диска. Конферентният телефон, който има 2 тела е разположен в двата края на площадката, свързан под земята, служи за една забавна комуникация между деца или между деца и възрастни. На площадката е поставена каучукова настилка. Апликацията върху нея напомня стилизирани клавиши.

Facebook logo
Бъдете с нас и във