Банкеръ Daily

Новини

Инвестбанк увеличи капитала си с помощ от Оман

Подуправителят на БНБ, ръководещ управление Банков надзор, е издал днес заповед, с която одобрява закупуването от Адил Саид Ахмед Ал Шанфари на 29 761 905 акции с право на глас на ТБ Инвестбанк АД, представляващи 24.93% от нейния капитал, съобщиха от пресцентъра на БНБ.


Така капиталът на банката се увеличава с 50 млн. лева, с което са изпълнени препоръките на Банков надзор за допълване на липсата, получила се след преоценка на стари лоши кредити.


Мажоритерен собственик на Инвестбанк е Петя Славова - лично и чрез свързани фирми. Преди тази сделка Феста холдинг АД имаше дял от 72.51%, Черноморско злато беше с 4.27%, самата петя Славова държеше 21.33%, а други по-дребни инвеститори бяха собственици на 1.89% от капитала.


Адил Ал Шанфари има бакалавърска степен по бизнес администрация в Университета в Денвър, Колорадо, от 1988 година. В момента той е вицепрезидент на Шанфари Груп оф Къмпанис, която има повече от 2 500 служители.


Информацията за Шанфари и неговата професионална дейност е потвърдена официално с писмо от Централната банка на Оман до Българската народна банка, обявиха от БНБ.


Инвестбанк има двустепенна система на управление. В Надзорния съвет влизат: Петя Славова - председател, Феста холдинг АД с представител Миглена Тачева, и Черноморско злато АД, представлявано от Румяна Рахнева. Управителният съвет на банка е в състав: Пламен Милков - председател и изпълнителен директор, Станимир Михайлов, Цанко Коловски и Любомир Каримански - изпълнителен директор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във