Банкеръ Daily

Новини

Интернет доставчиците и творческите организации в САЩ стартират обща кампания срещу онлайн кражбата на съдържание

Водещите организации от музикалната, филмовата, телевизионната и интернет общност в САЩ обявиха изключително важно сътрудничество по съвместна рамка, наречена “Copyright Alerts” – система, близка до сигналите за измами с кредитни карти, която ще обучава и известява интернет абонатите, когато техният интернет достъп е използван с цел кражба на съдържание в мрежата.
Това безпрецедентно доброволно сътрудничество ще информира потребителите за констатирани кражби, извършени от техния интернет акаунт и ще бъде полезно както за абонатите, така и за правоносителите,
Всяка година, кражбата на съдържание онлайн коства на американската икономика над 373 000 работни места, загуби от 16 милиарда долара и 3 милиарда загуби от федерални, щатски и местни данъци.
В момента, много интернет доставчици препращат към абонатите си известията, които получават от собствениците на творчески продукти за предполагаема онлайн кражба на съдържание. До момента обаче нямаше обща рамка за „най-добри практики” за ефективно сигнализиране на интернет абонатите, предпазване на защитени авторски произведения и подпомагане на достъпа до легално съдържание онлайн.
Системата Copyright Alerts се основава на правото на потребителя да бъде информиран, ако неговият интернет достъп е бил използван неправилно за даунлоуд на защитено авторско съдържание. Много често потребителите и в доста случаи родителите и настойниците не знаят, че тяхната интернет връзка се използва за онлайн кражба на съдържание. Други абонати пък не са наясно, че свалянето на защитено авторско съдържание от незаконни източници е нелегално и нарушава договорните им условия с интернет доставчиците. Според очакванията, веднъж информирани за предполагаема кражба на съдържание и възможните последствия, голяма част от потребителите ще предприемат своевременни мерки, за да бъдат сигурни, че тази кражба няма да се повтори.
Новата Copyright Alerts система третира тези проблеми със серия от ранни предупреждения – до шест – в електронна форма, които ще информират абонатите, че техният интернет достъп може да е бил използван за онлайн кражба на съдържание – филми, телевизионна програма или музика.
За тези, които не успеят да реагират на предупрежденията, са предвидени и “облекчени мерки”, насочени към спирането на онлайн кражбата на съдържание. Тази система ще предложи на абонатите възможността за независима проверка, която да определи дали въпросната дейност на потребителя в интернет е законна или акаунтът им е погрешно идентифициран. Обявеното доброволно споразумение не предвижда въвеждането на нови закони или регулации. Спирането на достъпа до интернет на абонати не е част от договорката между правоносителите и интернет доставчиците.
Според споразумението, интернет доставчиците няма да предоставят на правоносителите информация, имена и данни за своите абонати. Ще бъде създаден и нов Център за Информация за авторските права, който да подкрепи въвеждането на системата и да предлага информация и обучения на потребителите, относно важното значение на авторските и сродни права.
“Това първо споразумение поставя началото на нови времена и различен подход към дигиталната кражба на защитени авторски произведения”, коментира Кери Шерман, президент на Американската асоциация на звукозаписната индустрия (RIAA). “Надяваме се, че то е предвестник на нова ера, в която всички ние от технологичната и развлекателна сфера ще работим заедно, за да направим Интернет по-безопасно и легално преживяване за потребителите. Това е значителна крачка напред, не само за творческото общество, което инвестира в и предлага на хората развлечение, но също така и за клиентите и легитимния онлайн бизнес”, каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във