Банкеръ Daily

Новини

Интегрирана система за наблюдение на морската ни граница стартира днес

Главна дирекция „Гранична полиция” получи поредната помощ от Европейския съюз - Интегрирана система за наблюдение на морската ни граница. Стартът й бе обявен днес на официална церемония във Варна, на която присъстваха министър Цветан Цветанов, зам.-министър Димитър Георгиев, директорът на ГД „Гранична полиция”, областният управител, кметът на Варна, депутати от управляващата партия, представители на консорциум „АТО”- изпълнители на проекта. Към всички тях с благодарност се обърна министърът на вътрешните работи. Той отбеляза, че въвеждането на системата за наблюдение на морската ни граница гарантира още веднъж сигурността на външната ни Черноморска граница. По думите му с този акт и с допълнителните технически параметри, въведени на българо-турската граница, България е изпълнила всички технически критерии, поети като ангажимент към страните от Шенген. Вътрешният министър изрази надежда, че в това ще се убедят и европейските ни партньори, които на място ще видят постигнатото от страната ни за тези кратки срокове. Министър Цветанов припомни, че постигнатото днес е поредна крачка, която ще продължи да се разгръща в контекста на постоянния ангажимент на всички страни, членки на Шенгенското пространство. По думите му 2011 година е реален срок за приемането на страната ни в Шенген.
Интегрираната система за наблюдение на морската ни граница е доставена по инструмента Шенген и е на стойност над 19 милиона евро. С реализирането на този проект успешно приключват дейностите по Инструмента Шенген за модернизирането на МВР. Интегрираната система е изпълнена от консорциум „АТО” и включва: Регионален координационен център /РКЦ/ Бургас, локални координационни центрове (ЛКЦ) – Галата и Созопол – по един за сверния и за южния черноморски район, Стационарни постове за техническо наблюдение, мобилни системи за брегово наблюдение, граничните полицейски кораби, които са оборудвани със системи за видеонаблюдение и комуникационни средства за пренос на данни от и към звената на Гранична полиция, разположени по черноморското крайбрежие.
Основните предимства на новата система се изразяват във възможност за наблюдение от координационните центрове в реално време на цялата обстановка в съответната зона за отговорност, ранно установяване на закононарушения в териториалните води и изключителната икономическа зона, възможност за обективен анализ и своевременна намеса за предотвратяване на престъпления. Записът на информацията за движението и маршрутите на плавателните съдове позволява да се извършват оценки и анализи в случай на инциденти. Сензорите, монтирани по всички стационарни брегови постове за наблюдение, мобилните системи и гранично-полицейските кораби осигуряват цялостното покритие на контролираната от Гранична полиция зона.
Интегрираната система осигурява на ръководството на РДГП- Бургас необходимата информация за тактически анализ на обстановката на българската морска граница. Ситуационната картина на външната граница на Европейския съюз в реално време се предоставя в Националния координационен център в София за стратегически анализ на риска. Изграденият в Главна дирекция “Гранична полиция” Национален координационен център и Интегрираната система за наблюдение на черноморската ни граница са елемент от Европейската система за наблюдение на външните граници на ЕС. Националният координационен център ще осигурява съответната информация за обстановката по българските граници за нуждите на останалите държавни структури, имащи функции по националната сигурност, към Агенция FRONTEX за създаване на ситуационна картина на оперативната обстановка пред границите на ЕС и към националните координационни центрове на съседните страни-членки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във