Банкеръ Daily

Новини

Инспектират реконструкцията на сграда от комплекс „Софийски арсенал” в Музея на съвременното изкуство – София

Министърът на културата Вежди Рашидов и посланикът на Норвегия у нас Тове Скарстейн ще инспектират в 11 часа работата по първия етап от реконструкцията и преустройството на сграда от комплекс „Софийски арсенал” в Музей на съвременното изкуство – София, съобщиха от Министерството на културата.
Първият етап включва реконструкция на първия етаж, подмяна на всички сградни инсталации и на покрива. След приемането на първия етап, в съответствие с процедурата на Европейското икономическо пространство, по която се финансира проектът, ще се кандидатства за финансиране на втория етап.
Проектът за изграждането на новия музей се финансира от финансовия механизъм на европейското икономическо пространство с участието на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Бенефициент на проекта е Министерство на културата – Национална художествена галерия. Сградата, която се преустройва в Музей на съвременното изкуство, е част от групов архитектурен комплекс, ценност от местно значение, „Софийски Арсенал”. Стойността на първия етап е 1.8 млн. лева.
Началото на реконструкцията и преустройството бе дадено от министър Рашидов на 29 октомври 2010 г. на официална церемония, на която присъстваха председателката на Комисията по културата, гражданското общество и медиите в Народното събрание Даниела Петрова, зам.-министрите на културата; министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев; кметът на София Йорданка Фандъкова; посланикът на Кралство Норвегия у нас Тове Скарстейн и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
Със съдействието на кмета на София в пространството до новия музей след завършването на първия етап от реконструкцията ще се оформи и скулптурен парк на открито на площ от близо 5 дка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във