Банкеръ Daily

Новини

ИНОВАТИВНА ОНЛАЙН БИБЛИОТЕКА ПРЕДЛАГА КОМБИНАЦИЯ ОТ УЕБ УСЛУГИ

Българските интернет потребители вече могат да управляват лесно и бързо информацията в интернет според собствените си интереси. Това е възможно чрез иновативната платформа favit.bg, която вече е факт в българското онлайн пространство и в която всеки може да се регистрира свободно. Основната функция на FAVIT е да предложи на масовия юзър удобен начин да получава, споделя и подрежда само тази уеб информация от огромния информационен поток в мрежата, която отговаря на неговите нужди. Тази своеобразна онлайн „библиотека” с комбинация от интегрирани функционалности е без аналог в света. Уникалната платформа е разработена от екипа на българската компания Interactive Media в продължение на близо 2 години.
От началото на свободния достъп до платформата преди 3 седмици досега вече близо 1500 български потребители получават бързо и лесно информация според интересите си от неограничен брой източници, обменят и споделят тази информация със своите последователи и в групи по интереси, запазват и организират полезното за тях уеб съдържание. При това потребителите могат да извършват всички тези действия чрез един инструмент, на български език и без да променят навиците си в използването на Интернет.
При увеличаването на броя на уеб страниците средно с 70 хил. дневно потребителите се губят в потока от информация в мрежата и им е трудно да отсеят онова, което ги интересува от огромната маса, която не представлява интерес за тях. Тази задача е непосилна и от гледна точка на чисто физическите възможности на човек, наличие на време, необходими усилия, познания. Затова и създадохме FAVIT, за да отговорим на базовата потребност на всеки потребител от лесен и бърз достъп само до онази информация в интернет пространството, която му е интересна, каза Константин
Христов, изпълнителен директор на Interactive Media.
Броят на източниците, които юзърите използват в платформата, вече надхвърля 3200, а броят на отделните единици информация – текст, снимки, видео, аудио - е близо 4.5 милиона. Обемът на информационния поток във FAVIT расте с по 100 MB на ден. Потребителите на FAVIT вече са създали над 70 групи, като интересите, които ги формират са изключително разнородни – новини, политика, развлечения, спорт, технологии, пътешествия, литература, кино и музика, и др.
Голямото разнообразие от интереси, които потребителите ни демонстрират, са доказателство за полезността на платформата за всеки. Самият достъп и начините за управление на информацията са максимално улеснени и интуитивни. FAVIT доставя различна информация за всеки потребител, в следствие на това, как той е настроил системата според нуждите си. Чрез Абонаментите на FAVIT потребителят получава съдържанието, което го интересува, от уеб страниците, които сам е избрал. След това той може да запазва ценната за него информация в Моите линкове или да я споделя и препоръчва на приятелите си в платформата. Моята мрежа пък е мястото, където юзърът получава всичко интересно по актуалните за него теми от потребителите, които следва и от групите, в които членува. В професионален план функциите на платформата са изключително полезни за специалисти в областта на комуникациите и медиите, за различни видове проучвания и анализи, и т.н. допълни Константин Христов.
В момента специалистите на Interactive Media работят върху обогатяването и доразработването на платформата в посока оптимизиране на визуалното представяне на информацията, допълнителни настройки според предпочитанията на потребителите, разширяване на опциите за търсене чрез по-тясно конкретизиране на критериите, откриване на други потребители или източници чрез съвпадение на дефинирани интереси, интегриране на част от функционалностите с популярни социални мрежи и др. До няколко седмици платформата FAVIT ще бъде достъпна и за интернет потребителите в Гърция, Турция, Румъния и Русия на съответните езици.
Финансирането за разработването на платформата FAVIT е осигурено от инвестиционния фонд NEVEQ (New Europe Venture Equity). Вложението в портала е четвърта по ред в портфейла на фонда, таргетиран към ИТ компании, базирани в Югоизточна Европа.
NEVEQ стартира активната си дейност през март 2007 г. с капитал от 22.5 млн. евро. Фондът подпомага компании, които разработват и предлагат технологични продукти и услуги за глобалния пазар на ИТ. Общо 40% от капитала на NEVEQ е привлечен от американски инвеститори, 20% от швейцарски, 20% от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), както и други инвеститори. Инвестиционният интерес на фонда е насочен към софтуерни продукти и приложения за специализирани нужди на глобални клиенти в пазарите на телекомуникации, медии, финансови институции и крайни потребители.
Освен FAVIT, другите иновативни компании в портфейла на NEVEQ, са порталът с уникален модел за продажба на пътнически услуги www.lessno.com, FinAnalytica - компанията, която разработва иновативен аналитичен софтуер за цялостна оценка и оптимизация на инвестиционния риск и Онтотекст, която разработва иновативни решения на базата на семантичните технологии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във