Банкеръ Daily

Новини

Ингвар Кампард сдава управлението на IKEA

Основателят на най-голямата верига за търговия с мебели в света IKEA Ингвар Кампард ще се оттегли от управлението и ще сдаде власстта в ръцете на синовете си - Петер, Юнас и Матиас. Изпълнителният директор Михаел Олсон потвърди новината, като обяви, че ще напусне компанията от началото на следващата година. Той е начело на IKEA от 2009 година. Мястото му ще заеме Питър Агнифийлд, който в момента е шеф на IKEA Швеция, а в групата е от 1995-а, съобщават световните агенции.


Ингвар Кампард, който е на 86 години, е обещал да не се меси в управлението на компанията, дори и да не дава съвети.


Ингвар Кампрад е създал фирмата IKEA през 1943 г., като е започнал от малък мебелен цех, а днес вече притежава над 300 магазина в 41 страни, в т.ч. и в България - от 20 септември миналата година. Състоянието на Кампрад се оценява в момента на 37.5 млрд. долара и един от най-богатите европейци.


След промяната, 43-годишният Матиас ще застане начело на борда на директорите на IKEA. Брат му Петер, на 48 години, наричан главен икономист, ще оглави дъщерната фирма Ikano, която се занимава с търговия, недвижимости, финанси и застраховане. А 46-годишният Юнас, представящ се като креативен дизайнер, ще ръководи друга структура на IKEA - Ingka Holding.

Facebook logo
Бъдете с нас и във