Банкеръ Daily

Новини

Информират ни със SMS-и за събиране на задълженията ни

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще задължи мобилните оператори да информират абонатите при предприемане на действия по събиране на техни задължения, съобщиха от пресцентъра на регулатора.


Причината комисията да промени Общите условия за взаимоотношения с крайните потребители на операторите, предоставящи гласови телефонни услуги, е общественото недоволство и многобройните жалби, постъпили в комисията срещу използването на недобросъвестни практики при извънсъдебното събиране на задължения.


Комисията ще изиска от операторите да допълнят общите си условия с клауза, която ги задължава предварително и по подходящ начин чрез SMS, писмо с обратна разписка, записващ се телефонен разговор, писмо по електронната поща на посочен от абоната електронен адрес за контакти - да информират абоната, че ще предприеме действия за извънсъдебно събиране на неплатени парични задължения.


Това трябва да става и когато за целта ще се ползват услугите на трети лица. Става въпрос за кредитни бюра, агенции за събиране на вземания и други.


Операторите трябва да информират потребителите както за размера и основанието на паричното им задължение, така и за третото лице, което ще събира вземането, се посочва още в решението на комисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във