Банкеръ Daily

Новини

ИНФОРМАТИКА И КОМПЮТРИ СА НАЙ-ПРЕДПОЧИТАНИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ У НАС

Най-предпочитаните специалности за българските кандидат-студенти са информатика и компютърни науки, показва социологическо проучване, предаде БНР. Следват международни икономически отношения, счетоводство и контрол, финанси, архитектура и право.
Около 30% от кандидат-студентите предпочитат Софийския университет, следван с 22% от Университета за национално и световно стопанство.
Трети е Икономическия университет във Варна.
83% ще кандидатстват само в България, 12 на сто - у нас и в чужбина, 4% - само в чужбина. Като основни причини за кандидатстване в чужбина се посочват по-лесното намиране на работа там след дипломирането, както и по-доброто образование в сравнение с нашето.
Водещо съображение да не се кандидатства в чужбина е липсата на средства, а най-желаните за висше образование държави са Великобритания, Германия и САЩ.
72% от анкетираните разчитат на семейството да ги издържа по време на следването, 46% заявяват, че ще работят.
След завършването си 44% се надяват да работят в частния сектор, 33% да развиват собствен бизнес, 22% желаят да се развиват в чужбина.
Анкетираните очакват над 600 евро заплата след дипломирането, ако работят в България и около 2 000 евро, ако са в чужбина.
Проучването е направено сред 480 зрелостници, което според ректора нас УНСС Борислав Борисов е манипулация, тъй като кандидатите на година са около 100 000.

Facebook logo
Бъдете с нас и във