Банкеръ Daily

Новини

Инфлацията за май е минус 0.6 на сто

Националният статистически институт (НСИ) отчете дефлация за май минус 0.6 процента. През последните 12 месеца на годината цените са нараснали с 1.7 на сто.
Дефлацията се дължи на намалелите цени на хранителните стоки - с 0.8%, както и на нехранителните продукти - с 1.2 на сто, в сравнение с април 2003 година. Слабо е увеличението на цените в общественото хранене и услугите.
Поевтиняло е свинското месо (с 3.4 на сто) и месото от едър рогат добитък (с 1.3%). Тенденцията за спад на цените при тези продукти се запазва от началото на 2003 г., коментира Мариана Поповска, главен експерт в отдел Индекс на потребителските цени в НСИ. Намаление на цените има и при хляба и зърнените храни, а при транспорта то е едно от най-големите за месеца - с 3.8 процента. Автомобилният бензин се е продавал със 7.7 на сто по-евтино, а другите течни горива - с 10.2 процента.
Млякото и млечните продукти също поевтиняват - с 0.9 на сто. А при яйцата има спад от 4.2%, последвал поскъпването им през март и април.
Цените на зеленчуците през май са паднали с 5.3%, но в същото време сме пазарували с 12.9% по-скъпи плодове.
Данните на НСИ сочат, че няма промяна в стойностите на тютюневите продукти и алкохолните напитки.
От началото на 2003 г. инфлацията е 0.8 процента. Но ако от 1 юли 2003 г. цените на електро- и топлоенергията нараснат с 15% и 10%, а на телефонните услуги - с 10%, се очаква инфлация между 1.5 и 1.6 на сто за същия месец, според НСИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във