Банкеръ Daily

Новини

Инфлацията в еврозоната расте

Инфлацията в еврозоната се ускори до 0.9% през последния месец. Данните на Евростат показват, че инфлацията на потребителските цени в 17-членния валутен блок e достигнала равнище от 0,9% през ноември спрямо същия период преди година. Месец по-рано нивото бе 0,7 на сто.


Измерен на месечна база, индексът на потребителските цени в региона отстъпи с 0,1% през предходния месец, понижавайки се със същия темп както и през октомври спрямо септември.


Базисната инфлация в еврозоната, която изключва храните, енергията, алкохола и тютюневите изделия, нарасна с 0,9% през ноември след увеличението от 0,8% през октомври.


Най-голямо влияние за повишаването на годишната инфлация на блока има ръстът при пазарните стойности на електричеството, горивата и телекомуникациите.


Потребителските цени в еврозоната продължават да са под целевото равнище от малко под 2%, определено от ЕЦБ. Това принуди банката да смъкне основната лихва в началото на ноември до рекордно ниската стойност от 0,25 на сто.


Междувременно Европейската комисия посочи в есенната си прогноза, че инфлацията в еврозоната ще достигне равнище от 1,5 на сто през следващата година преди да се смъкне леко до 1,4 на сто през 2015 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във