Банкеръ Weekly

Новини

Индия създаде лаборатория за следене в интернет

Полицията в Мумбай създаде първата лаборатория за социални медии в Индия, съобщава АФП. Нейната основна дейност ще бъде наблюдението на Facebook, Twitter и други сайтове в мрежата. Информацията предизвика разпалване на дебатите около свободата на словото в електронното пространство.


В лабораторията ще работи денонощно специално обучен екип от 20 полицейски служители. Официалният старт на новия проект беше през уикенда. Целта е да следят публично дискутирани въпроси, които са свързани с обществения ред.


Те ще работят като специален отдел и ще следят за тенденциозни теми сред младежта, така че да могат да прилагат реда и закона по по-добър начин, съобщи говорителят на полицията Сатянараян Чудхари.


През ноември миналата година властите предизвикаха възмущение и ожесточен дебат около законите за интернет в Индия, след като бяха арестувани две млади жени, заради публикация във Facebook, критикуваща затварянето улиците в Мумбай след смъртта на местен политик. Двете бяха задържани по силата на Закона за информацията и технологиите, който забранява изпращане на фалшиви и обидни съобщения чрез комуникационни услуги. Наказанието за подобно деяние може да доведе до три години лишаване от свобода.


След случая последваха още няколко ареста в цялата страна за политически карикатури или коментари, направени онлайн.

Facebook logo
Бъдете с нас и във