Банкеръ Daily

Новини

ИНДЕКСЪТ ЗА ИКОНОМИЧЕСКА СВОБОДА НА БЪЛГАРИЯ СЕ ПОКАЧВА

Страната ни е на 59-о място
Страната ни е далеч от лидерите в Европа по индекс на икономическа свобода. Това стана ясно на пресконференцията на Института за пазарна икономика (ИПИ) на 4 януари. Като основен проблем Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ посочи тежката бюрокрация и неефективната съдебна система у нас. Въпреки това обаче, за 2008-а България е на 59-о място от общо 162 страни, в които се изследва индексът.
Факторите, които определят икономическа свобода са търговска политика, данъчна тежест, намеса на държавата в икономиката, парична политика, парични потоци и чуждестранни инвестиции, банки и финанси, заплати и цени, право на собственост, законова рамка, ниво на сивата икономика, поясни Тери Милър, директор на Центъра за международна търговия към фондация Херитидж, която публикува ежегодно Индексът на икономическата свобода от 1995 година.
В последните десетина години страната ни успя да постигне значителен успех и от 127-о място през 1998-а (тогава за пръв път се отчита индекс на икономическа свобода в България) достигна до 59-а позиция. От института заявиха, че че този резултат се дължи на напредъка на икономиката ни, както и на намаляването на данъчната тежест върху бизнеса.
Петър Ганев, икономист към ИПИ, заяви, че за да се подобри икономическата свобода в страната са нужни още много корекции в законодателната ни система и то основно в Закона за държавния бюджет. От института ще предложат минималната работна заплата да отпадне изцяло. Това е един удобен праг, от който се възползват хора с ниска производителност на труда и по този начин ощетяват по-продуктивните служители. Защитава се един служител, но за сметка на другите, каза Ганев. Освен това експертите ще поискат премахване на субсидиите от държавния бюджет. Като основна причина те изтъкнаха, че именно заради тези пари България е била глобена с отнемане на точки в категорията свобода на търговията. Според тях финансирането с държавни пари води до повишаване на корупцията, висока неефективност и изкривяване на икономическата среда.
Другото искане на института е да бъдат намалени лицензионните режими, които по техни данни са повече от седемдесет, а също и значително да бъде съкратен забранителният списък на предприятията, които могат да бъдат приватизирани.
Любопитно е и предложението за премахване на минималния капитал при регистрация на фирма. В момента за да си откриете например дружество с ограничена отговорност (ООД) или еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД), трябва да внесете в банката уставен капитал в размер не по-малък от 5000 лева. Петър Ганев посочи, че страни като Франция, Канада, Япония, Великобритания и много други нямат такова изискване.
Намаляването на служителите във всички бюджетни структури с 12% - до 30 юни, очевидно не е достатъчно за Института за пазарна икономика. Те предлагат администрацията да се съкрати с 30% и така да се намалят разходите за заплати от държавния бюджет. По мнението на експертите така ще се привлече повече човешки ресурс към частния сектор, ще има по-малко корупция и по-ефективна икономика. Те са категорични, че непрекъснатото преструктуриране и създаване на нови дирекции трябва да бъде прекратено.
Ралица Пейчева

Facebook logo
Бъдете с нас и във