Банкеръ Daily

Новини

Има значителен потенциал за активизиране на икономическо и търговско сътрудничество с Албания

Има значителен потенциал за активизиране на двустранното сътрудничество в различни области и по-специално в областта на селското стопанство, транспорта, инфраструктурните проекти, енергетиката, информационните технологии, фармацевтиката, производството на хранителни продукти и вина. Около това становище се обединиха участниците в българо-албанска комисия за икономическо и търговско сътрудничество, която се проведе на 24 и 25 март в София. Протоколът от заседанието и решенията на комисията бе подписан от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Александър Цветков, съпредседател от българска страна и от Селим Белортая, заместник министър на външните работи на Албания.
Търговско-икономическите отношения между България и Албания са традиционно добри. Между двете страни няма открити и спорни въпроси. Благоприятни условия за икономическите и търговски отношения между двете държави създават ниските транспортни разходи, конкурентните цени и качеството на българските стоки, в съответствие с изискванията на албанския пазар, отбеляза Александър Цветков.
Отбелязано бе, че въпреки положителната тенденция в развитието на двустранните търговски връзки, трудностите, породени от икономическата криза са се отразили неблагоприятно върху тях през изминалата година. В тази връзка комисията препоръча засилена активност на експертите в ресорните министерства, с цел подобряване рамковите условия за развитие на бизнес отношенията, както и на самите предприятия да потърсят по-гъвкави възможности за излизане на пазарите на двете страни. Това би допринесло за увеличение обема на търговския стокообмен, който в настоящия момент не отразява реалния потенциал на двете страни.
Участниците в комисията се обединиха около мнението, че подписаният протокол ще спомогне за задълбочаване на бъдещото сътрудничество, като в него са заложени насоките и конкретните му форми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във