Банкеръ Daily

Новини

Има всички шансове строителството по ИСПА в Шумен да приключи в срок

Пречиствателната станция за отпадни води на Шумен ще бъде финансирана по ОП Околна среда в пълния обем на нуждите. Към този обект ще може да се добави канализационна мрежа на Шумен, както и помпената станция на кв. Дивдядово. Формира се вече и така нареченият проект ИСПА-2 по ОП Околна среда. Това съобщиха от общинския пресцентър след срещата на кмета Красимир Костов с министър Нона Караджова. Мащабът на финансирането му възлиза на 70-80 млн. лева. Вероятно при реализирането на този проект няма да има кандидатстване, а директна покана и след този разговор с министър Караджова се считаме за поканени, допълва градоначалникът. Вероятно реализацията на този проект ще стартира в началото на следващата година.
Проектът за водния цикъл на Шумен ИСПА-2 има три лота - пречиствателната станция, около 25 км нови канализации и част от водопроводи в шест района на града - западна част, около бившия стопанския двор към Пети километър, около Университета, в района на Брадърс Комерс, около ул. Порек, зад Пожарната и др., коментира заместник-кметът инж. Иван Йонков. Вече е намерено решение на проблема с високото налягане на водата в ниските части на града, което създава проблеми в домакинствата. Първоначално проблемът с налягането на водата е трябвало да бъде решен с рехабилитацията на 12 помпени станции, което щеше да струва 15 млн. лева. Сега проблемът с високото налягане на водата ще бъде решен с поставянето на няколко специални клапани и редуцир вентили на различни части в града. За целта от резервния фонд на проекта по ИСПА ще бъдат заделени 400 хил. евро.
Според последните справки на инженера на проекта има преизпълнение на дневните норми работа по ИСПА, което означава, че при евентуално запазване на времето каквото е сега, строително-монтажните работи ще може да бъдат завършени навреме. До 28 октомври закъснението на работата е намаляло до две седмици и е компенсирано с 80%, казва още Йонков. Вероятно окончателното финализиране по издаването на цялата документация ще приключи през април-май догодина.
Според кметът на консорциум Шумла, изпълнител на проекта ИСПА, вече са преведени 1.5 млн. евро за изпълнени строителни работи.
В момента в община Шумен се работи по 10 европейски проекта, което създава добър имидж на града и спомага за неговото развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във