Банкеръ Daily

Новини

ИМА СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ НА ГКПП - ИЛИНДЕН

Има сериозни проблеми на ГКПП - Илинден. Това се казва в официално становище на министъра на държавната администрация Николай Василев по повод интервю в столичен ежедневник на Данчо Лазаров, управител на фирма „Сиконко, на която през 2000 г. е била възложена работата по изграждането на граничния пункт.
Лошо състояние на покрива на сградата, неправилно изграден централен водопровод, често прекъсване на електрозахранването в района на пункта, неработещи инсталации и електрогенератор, повредена отводнителна система и др. са само част от констатираните проблеми на Граничния контролно-пропускателен пункт Илинден, който е открит през 2005 г. и все още няма Акт 16. Този тревожен доклад беше представен от заместник-министър Ангел Иванов и областният управител на Благоевград Владимир Димитров на проведеното на 1 юли 2008 г. заседание на Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол, чийто председател съм. Тогава обясних, че ще поставя остро въпроса пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е възложител по договора за изграждането на пункта, и ще настоявам проблемите да бъдат решени в рамките на 1 месец, се казва още в изявлението на министър Василев.
Обръщам внимание на това, че работата на Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол е свързана с определяне на общите политики на държавата в тази област. Като председател на този съвет нито възлагам, нито приемам строителен обект и не бих искал да влизам в полемика с изпълнителя или възложителя. След като е констатирана некачествена работа обаче, аз съм длъжен да потърся отстраняване на проблема, категоричен е Николай Василев.
Министерството на регионалното развитие активно се ангажира по отстраняването на недостатъците по пункта в най-кратки срокове и за целта е отделено допълнително финансиране от около 100 000 лв. Необходимостта от тези допълнителни средства за довършване на пункта недвусмислено показва, че проблем с дейностите по изграждането му има, се казва още в изявлението.
В заключение бих искал публично да отправя въпроса към фирма „Сиконко къде желае да продължи този задочен спор с МДААР - на граничния пункт Гюешево или на ферибота Силистра? Припомням, че строежът на двата обекта също беше възложен на тази фирма и на двете места има некачествена и недовършена с години работа, риторично пита министър Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във