Банкеръ Daily

Новини

ИМА НУЖДА ОТ ДЕБАТ ПО ОБРАЗОВАНИЕТО, ЗАЯВИ ВЪЛЧЕВ

Дебатът за развитието на образованието не трябва да се води под формата на вот на недоверие.Това каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев по време на обсъжданията около вота на недоверие към правителството в сферата на образованието
Той акцентира върху промените, които са въведени в системата на просветата. Безплатни учебници, 500 автобуса, програмата за закуските на Социалното министерство, обвързването на различни социални плащания с посещението на децата в училище. Тук въпросът все още не е реше, посочи Вълчев. Тук според мен, трябва да продължим дебата, за да открием допълнителни мерки, за да задържим децата в клас при определена възраст.
Остават открит проблемът с професионалното образование, каза още Вълчев. Оказва се, че тази система е много консервативна. Правителството им и волята и визията за това да превърне професионалното образование в териториално разпределена съответстваща на икономическото и регионално развитите на стрната. Ние искаме да променим системата така , че да има голям интерес и от децата и второ - завършващите тези училища да намират гарантирана работа по своята специалност. Дебатът за образованието е постоянен дебат. Нищо по-добро няма да дискутираме по въпроси, които са от значение за всички, подчерта Вълчев. Дори под тази форма вот на недоверие все пак ще се опитаме да видим какво е направено и какво предстои да се направи за българското образование, а не да се използва за политически теми, каза още от парламентарната трибуна Даниел Вълчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във