Банкеръ Daily

Новини

Илияна Йотова поиска пари за аквакултури в Европейския фонд за рибарство

Специализиран бюджет за финансиране на аквакултурата в Европейския фонд за рибарство и отчитане на различните нива на развитие на сектора в държавите членки, поиска Илияна Йотова – депутат от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, съобщиха от кабинета на евродепутата. Това ще стимулира участието с проекти в тази област и развитието на този бизнес у нас.
Комисията по рибно стопанство на ЕП одобри доклад за бъдещото развитие на аквакултурата в Европейския съюз. „Аквакултурата представлява огромен интерес за България, тъй като голяма част от годишните приходи от рибарството у нас са именно от там. Смятам, че Европейската комисия трябва да има това предвид и да се стреми към мерки, които ще помогнат на страни като нашата да дадат тласък на сектора и да го доближат до най – развитите държави.”, казва Илияна Йотова.
Евродепутатите от Комисията по рибарство одобриха внесеното от Илияна Йотова предложение за специален регламент, който да урежда аквакултурата в европейското законодателство, както и да обособи много добре нейното място в Европейския фонд за рибарство, като основен източник за финансиране. Заедно с депутатите от другите парламентарни фракции бе постигнато съгласие за намаляването на бюрократичните пречки при кандидатстване за субсидии от Европейския съюз, защото тъкмо те са причинa да се спира желанието на бизнеса изобщо да започне да се занимава с аквакултура.
„Сега, когато се опитваме да решим сложната задача как рибарите да не останат без поминък, като в същото време полагаме усилия да съхраним биоразнообразието и европейските рибни запаси от изчезване, развитието на аквакултурата изглежда разумен отговор”, каза Илияна Йотова. Тя смята, че сега е особено подходящ момент за такъв доклад, тъй като след Лисабонския договор правомощията на Парламента нараснаха и Европейската комисия е политически ангажирана да се съобрази с документа, гласуван от парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във