Банкеръ Daily

Новини

Икономиката ни се съживява, макар и плахо

Въпреки кризата българската икономика се съживява, макар и плахо. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов при представянето на класацията за 100-те водещи фирми у нас през 2011 година. Селекцията на компаниите е извършена на базата на финансовите им и счетоводни отчети и техните печалбите през миналата година.


Приходите от продажби на най-добрите фирми у нас са се увеличили с 252% през миналата година при ръст на икономиката от 1.7 процента и възлизат общо на 1.1 млрд. лева. За сравнение за 2010-а те са били 312 млн. лева, което прави ръст от над три пъти. Средната печалба на първите 100 компании пък е нараснала с осем пъти, достигайки 651 хил. лева.


Секторите, в които се отбелязва най-голям растеж, са търговията, услугите и индустрията, като най-добрите компании отново се намират в София и областта, Пловдив, Русе и Стара Загора. В сегашната ситуация на пазара микропредприятията имат шанса да увеличат капитала и потенциала си и да преминат към средните и големите фирми, показва анализа на търговско-промишлената палата.


Класацията показва още, че много от компаниите, които през 2010-а са работи на загуба през 2011-а те не успяват да се задържат на пазара, но и излизат на печалба. Така при 50 от предприятията се отчита, че от общо 83 млн. лева загуби са успели да изплуват на 104 млн. лева печалба през миналата година, като средната печалба на всяка от тях е 1.6 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във