Банкеръ Daily

Новини

Икономиката ни е стабилна въпреки шоковете, похвали се Бобева

Българската икономика не е перфектна, но заслужава адмирации. С тези думи вицепремиерът Даниела Бобева отчете първите шест месеца от работата на правителството на пресконференция в Министерския съвет. Според нея в много сектори има потенциал, който трябва да бъде подкрепен.


Бобева изтъкна, че в рамките на половин година кабинетът е успял да запази финансово-икономическата стабилност и то на фона на външните ки вътрешните шокове, като по-бавно възстановяване на еврозоната, кризата в Сирия, политическата криза и предсрочните избори. Въпреки тези фактори икономиката остава стабилна, посочи още вицепремиерът. Показателно за това е бюджетният дефицит, който остава нисък - под 2 процента. В същото време очакванията са икономическият ръст през тази година да е 0.6%, спрямо нулев ръст в ЕС. Бобева призна, че рисковете за икономиката обаче са свързани със слабите чужди инвестиции през тази година, където сигналите не са добри. По-рано днес БНБ обяви данните за октомври. От тях става ясно, че в сравнение с същия месец на миналата година те са със 103.8 млн. евро по-малко и възлизат на 1.05 млрд. евро (или 2.6% от брутния вътрешен продукт).


Заплаха за икономиката ни има и заради слабото вътрешно потребление. На този фон предприятията трябва да се преориентират към износ, макар че основните пазари също се свиват, изтъкна Бобева. Тя отчете като опасност и лошите сигнали, свързани с производителността на труда.


Вицепремиерът не пропусна да отбележи предприетите от сегашния кабинет законодателни промени, които би трябвало да облекчат административната тежест за бизнеса и гражданите. Тя увери, че през януари предстои да бъде внесен и трети пакет с мерки, които ще бъдат насочени към процедурите за строителството и инвестициите. Прави се всичко възможно за насърчаване и на малкия и средния бизнес, но се готвят мерки за стимулиране на големи инвеститори в различни сектори като енергетика, туризъм, автомобилостроене и други, обясни още Даниела Бобева. Специално внимание вицепремиерът обърна на финансирането на бизнеса. Държавата ще работи в три области за подобряване на ситуацията ndash; развитието на капиталовия пазар, подпомагане на търсене на финансиране от международните финансови институции, както и развитието на Българската банка за развитие. На практика малките и средните предприятия ще могат да използват мерките на банката, за да развиват своята дейност. Готови са и правилата за облекчено листване на борсата.


Бобева се похвали и за диверсификацията на средствата на държавните предприятия.


Няма банка, която да държи повече от 22.67 % от парите на държавните дружества и предприятия. Към 31 март тази година нетната експозиция в една единствена банка е била 47.05%, а сега е 22.67 %, изтъкна още тя.


При постигането на този успех и разпределението на средствата на търговските дружества в много от българските банки Бобева се е срещнала с редица трудности. Такива са например дългосрочните договори, които повечето търговски дружества са подписали.


За разлика от икономическият министър, който разкритикува намаления кредитен рейтинг на bdquo;Стандарт енд Пуърс за страната ни, Бобева отбеляза, че е съгласна с констатацията на агенцията. bdquo;Опасността от предсрочни избори ще забави реформите ndash; не мога да не се съглася с товаrdquo;, допълни тя.


Иначе очакванията на вицепремиера за следващата година са за икономически ръст от 1.8% и инфлация от 1.8 сто. Тя изрази надежди и за ускоряване на износа до 7.2% и за ръст на чуждестранните инвестиции до поне 4.1% от брутния вътрешен продукт. През 2014 година препъни камък пред развитието на икономика ще остане високото ниво на безработицата, която вероятно ще достигне до 12.6 процента.


За следващата година Бобева си поставя като задача създаването на стратегия за туризма, стратегия за подземните богатства, нова политика за иновациите, промени в Закона за защита на конкуренцията, Закона за управление на държавното участие и стратегия за административната реформа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във