Банкеръ Daily

Новини

Икономиката набира скорост, според анализ на УниКредит Булбанк

Възстановяването на икономиката на България ще набере по-голяма скорост през следващата година. Това прогнозират икономистите на УниКредит Булбанк в последния тримесечен анализ за развитието на страните от Централна и Източна Европа. Според експертите положителните прогнози се дължат на намаляването на напрежението на финансовите пазари, постепенното възстановяване на доверието на чуждите инвеститори и стабилния темп на усвояване на средствата от Европейския съюз.


Индивидуалното потребление също ще се повиши през следващата година, става ясно от анализа. Планираните увеличения на минималната работна заплата и пенсиите, след като те бяха замразени през последните три години, би трябвало да подкрепят номиналните доходи на средностатистическото домакинство с около 3% годишно. От своя страна, очакванията за по-слабия ръст на цените на храните ще повиши покупателната способност на населението.


bdquo;На фона на тези фактори ние оставяме прогнозата си за растежа на БВП непроменена на 0.5% за 2012 г. и 1.5% за 2013 г.rdquo;. Това обяснява Кристофор Павлов, главен икономист на УниКрдит Булбанк. Според него през следващата година, пречките пред процеса на възстановяване ще останат същите (с изключение на по-високите цени на храните), но силата им ще намалее. Като цяло през следващата година с отшумяването на дълговата криза, доверието ще продължи да се възстановява. Така натискът за намаляване на задлъжнялостта ще намалее и ще бъдат осигурени стимули за увеличаване на инвестициите и растежа.


През второто тримесечие на 2012 г. БВП се повиши с минималните 0.3% спрямо предходните три месеца и с 0.5% в сравнение със същия период на миналата година. Макар и минимално, повишението се дължи на увеличението на индивидуалното потребление и износа през второто тримесечие съответно със 2.4% и 3.4 на сто.


През юли инфлацията в България отбеляза най-голямото си месечно повишение от четири години насам с 1.5%. В анализа на УниКредит се посочва, че високата инфлация допълнително затруднява възстановяването на сектора на домакинствата.


bdquo;В контекста на високата задлъжнялост на частния сектор и слабото вътрешно възстановяване обаче, повишението на инфлацията не е изцяло лоша новинаldquo;, коментира още Кристофор Павлов. По-високата инфлация спомага за облекчаване на трудностите, пред които са изправени кредиторите, тъй като намалява реалната стойност на дълга. Главният икономист на банката обяснява, че по-високата инфлация създава стимули за потреблението и именно тя може да се превърне в част от лекарството, нужно за да се спре трупането на кеш, което тежи на възстановяването на инвестициите и растежа.


Прогнозите са средно за цялата 2012 г. инфлацията да достигне 2.5%, а в края на годината да бъде 3%. За следващата година пък се очаква повишението на цените да е средно с 2.7 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във