Банкеръ Daily

Новини

Икономическата комисия отказа да отмени забраната за пушене

След повече от час дебати частичната отмяна на забраната за пушене на обществени места не бе приета от парламентарната комисия по икономика. Предложението бе внесено от Евгени Стоев и предвижда създаването на нов член 125-ти в Закона за туризма, който ревизира ограничението за употребя на тютюневи изделия в заведенията.


Срещу предложението остро се противопостави здравният министър Десислава Атанасова, който също взе участие в дискусията. Според нея отмяната на пълната забрана за тютюнопушене чрез Закона за туризма противоречие с конституционен принцип за приемане на законопроекти. В предложението има текстове, които се обсъждат за първи път. Заложени са и промени в Закона за здравето, което е недопустимо, категорична бе Атанасова. Тя напомни на депутати, че премиерът и президентът са напълно против отмяната на забраната. Нещо повече, Бойко Борисов дори заплаши да подаде оставка, ако бъде отново разрешена употребата на тютюневи изделия на обществени места.


Министърът на икономиката Делян Добрев пък се обяви за по-гъвкав и по-либерален режим за пушене в затворени помещения. bdquo;На мен самия повече ми харесва, когато в заведенията не се пуши, но това се отразява негативно върху бизнеса, а много от заведенията са пред фалитrdquo;, мотивира се Добрев. bdquo;Разбираема е позицията на здравния министър, чиято грижа е здравето на хората. Моята грижа обаче е здравето на бизнесаrdquo;, категоричен бе министърът.


По време на дебата левицата обвини премиера, че отново е заложил на откровения популизъм. bdquo;Няма как министър-председателят да е на една позиция, а министрите да се хванат за гушата. Това е циркrdquo;, заяви депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров.


Според председателя на икономическата комисия Мартин Димитров забраната се отразява негативно на цели сектори от икономиката ни. bdquo;Тази забрана не работи. Държавният контрол също не работи, а тези, които спазват забраната, започват да фалиратrdquo;, категоричен бе Димитров. Той бе категоричен, че не може икономическа комисия в парламента просто да гледа как една част от бизнеса фалира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във